FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena javna ponuda dionica tvornice šećera Viro

ZAGREB, 19. siječnja 2006. (Hina) - Javna ponuda dionica (IPO)virovitičke tvornice šećera Viro prva je prava domaća javna ponudadionica, s obzirom na domaćeg izdavatelja i domaćeg agenta teočekivanje da će se za upis dionica odlučiti i veliki dio domaćihinvestitora, rekao je na današnjem predstavljanju IPO-a Vira JosipProtega, predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke (HPB), koja jeagent ovog izdanja.
ZAGREB, 19. siječnja 2006. (Hina) - Javna ponuda dionica (IPO) virovitičke tvornice šećera Viro prva je prava domaća javna ponuda dionica, s obzirom na domaćeg izdavatelja i domaćeg agenta te očekivanje da će se za upis dionica odlučiti i veliki dio domaćih investitora, rekao je na današnjem predstavljanju IPO-a Vira Josip Protega, predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke (HPB), koja je agent ovog izdanja.

Naime, u cilju diverzifikacije vlasništva Viro je na upis dionica pozvao ne samo svoje zaposlenike, već i svoje kooperante, kojih je oko 2.500, kazao je Protega.

Dodao je kako ovo izdanje predstavlja i klasični primjer prikupljanja sredstava za daljnji rast i razvoj poslovanja putem tržišta kapitala, a poseban je značaj Protega dao činjenici da se radi o poljoprivrednoj, i to proizvodnoj tvrtki, dakle predstavniku prerađivačke industrije, koja je godinama rezultatima zaostajala za ostalim gospodarskim sektorima.

U postupku IPO-a izdat će se najviše 346.667 redovnih dionica Viroa (što čini udio od 25 posto vlasničkog udjela u tvornici) po cijeni od 365 kuna za dionicu. Izdanje će se smatrati uspješnim pod uvjetom da do isteka roka za upis i uplatu, koji traje 40 dana od dana objave, bude upisano i uplaćeno najmanje 75 posto ukupnog iznosa izdanja, odnosno 260.001 dionica.

Direktor Zagrebačke burze Marinko Papuga najavio je i mogućnost da se dionice Viroa, uspije li ovaj IPO, uvrste u najvišu kotaciju te burze te je kazao kako se nada da će ova javna ponuda dionica utrti put nizu IPO-ova najavljenih za ovu godinu.

Sredstva prikupljena ovim IPO-om, prema riječima predstavnika većinskog vlasnika tvornice Viro Željka Zadre, iskoristit će se za nastavak akvizicija, ali i modernizaciju proizvodnje, kako bi se konačni proizvod što više uskladio s zahtjevima europskog i svjetskog tržišta.

Taj investicijski ciklus, pojasnio je predsjednik Uprave Viroa Damir Barić, obuhvaća među ostalim ulaganja u povećanje kapaciteta za pakiranje šećera te instaliranje kapaciteta za proizvodnju pasteriziranog šećera za potrebe domaće industrije bezalkoholnih pića.

Plan je tvrtke da se, umjesto do sada prevladavajućeg šećera u rinfuzi, više okrene tzv. kilskom pakiranju, odnosno pakiranjima za domaćinstvo.

Ta tvrtka danas, prema Zadrinim riječima, drži oko 85 posto hrvatskog tržišta šećera za domaćinstvo, no investicijom u modernizaciju pakiranja te uvođenjem HACCAP standarda plan je većinu te proizvodnje usmjeriti na tržište EU, na kojem je cijena po toni takvog šećera veća i za 150 eura nego na domaćem tržištu.

Viro je u 2005. godini ostvario rekordnu proizvodnju od 110 tisuća tona šećera, od čega 42 tisuće tona prerađenog uvoznog žutog šećera, a 66 tisuća tona od šećerne repe iz domaće proizvodnje.

Zahvaljujući tome, kazao je Zadro, očekivani prihod za 2005. trebao bi iznositi oko 500 milijuna kuna, a dobit između 82 i 85 milijuna kuna.

Za ovu godinu je pak planirana približna razina proizvodnje, ali i povećanje dobiti upravo zbog investicija koje će povećati cijenu njihovog šećera.

Na novinarski upit o budućim akvizicijama te zainteresiranosti Vira za županjsku Sladoranu, Zadro je kazao kako se njihovom ulasku u Sladoranu ne protivi niti Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja te da je njihov plan uvijek bio ujediniti, okrupniti i tako osnažiti domaću šećernu industriju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙