FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU: U sporu oko iranskog nuklearnog programa potrebno je Vijeće sigurnosti

BRUXELLES, 30. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Europska je unija uponedjeljak pozvala Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da se uključiu spor oko iranskog nuklearnog programa no ipak nije zatražila islužbeno prijavljivanje Teherana radi mogućih sankcija.
BRUXELLES, 30. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Europska je unija u ponedjeljak pozvala Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da se uključi u spor oko iranskog nuklearnog programa no ipak nije zatražila i službeno prijavljivanje Teherana radi mogućih sankcija.

Iran nastoji odvratiti Vijeće guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koje će u Beču u četvrtak razgovarati o Iranu, da prijavi Teheran Vijeću sigurnosti radi njegovog nuklearnog programa.

"Pregovarački proces dospio je u slijepu ulicu, a uključenje Vijeća sigurnosti potrebno je kako bi se osiguralo da se mnogo puta ponavljani zahtjevi agencije ispoštuju", rekao je francuski ministar vanjskih poslova Phillipe Douste-Blazy u Bruxellesu.

Douste-Blazy na konferenciji za tisak rekao da razgovori s Iranom u Bruxellesu nisu donijeli ništa novo, no dodao je i da se pregovori mogu nastaviti ako Teheran ispoštuje zahtjeve IAEA.

Iran je dužnosnicima Europske unije iznio svoje ideje prije nego što Washington i njegovi europski saveznici krenu u pokušaj pridobivanja Rusije i Kine da podupru oštru diplomatsku akciju protiv Teherana.

Javad Vaeedi, zamjenik čelnika iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost, sastanak je ocijenio pozitivnim.

Ursula Plassnik, ministrica vanjskih poslova Austrija koja predsjeda EU-om, također je rekla da će Unija nastojati "uključiti" Vijeće sigurnosti u cijeli problem u četvrtak na sastanku IAEA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙