FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Matica sindikata zadovoljna smjerom zdravstvene reforme, protiv povećanja participacije

ZAGREB, 30. siječnja 2006. (Hina) - Matica hrvatskih sindikata javnihslužbi zadovoljna je smjerom zdravstvene reforme, ali neće poduprijetinikakvo povećanje participacije stanovništva dok se ne riješe dubiozeunutar zdravstvenog sustava, istaknuli su danas čelnici Matice.
ZAGREB, 30. siječnja 2006. (Hina) - Matica hrvatskih sindikata javnih službi zadovoljna je smjerom zdravstvene reforme, ali neće poduprijeti nikakvo povećanje participacije stanovništva dok se ne riješe dubioze unutar zdravstvenog sustava, istaknuli su danas čelnici Matice.

Sigurni smo da je zdravstvena reforma krenula u dobrom smjeru i da su tome doprinijeli i sindikati, rekla je predsjednica Matice Zdenka Gizdić na konferenciji za novinare.

Predstavnici Vlade obećali su da će reforma ovoga puta biti cjelovita, a javnosti će biti predočene strategija reforme i mjere usklađene sa strategijom.

Košarica zdravstvenih usluga neće se smanjivati, besplatan sanitetski prijevoz bolesnika bit će sa 100 kilometara udaljenosti smanjen na 40 kilometara, najavljene su reorganizacija i kategorizacija bolnica te depolitizacija Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, podsjetila je Gizdić.

Zašto bi sindikati bili nezadovoljni takvim obećanjima Vlade, upitala je Gizdić istaknuvši da su medijske interpretacije o sindikalnom "zelenom svjetlu" za reformu netočne, jer se radi samo o podršci najavljenim prvim koracima.

S druge strane, Matica ima čvrsto stajalište u vezi najave o povećanju participacije građana u troškovima zdravstva na 15 posto.

"Ne možemo prevaliti teret reforme na građane dok prvo ne uredimo zdravstveni sustav", naglasila je Gizdić.

Vladine tvrdnje da 99 posto troškova zdravstvenog osiguranja pokriva država, a samo jedan posto građani netočna je - po sindikalnim analizama taj je odnos 95 posto prema pet posto, a analize Svjetske banke pokazuju da građani snose čak 15 posto troškova.

Uvjereni smo da se 30 posto sredstava može uštedjeti racionalizacijom unutar zdravstvenog sustava, kazao je dopredsjednik Matice Vilim Ribić.

Treba prekinuti s nabavkom nepotrebno skupljih uređaja i lijekova, prekinuti spregu farmaceutske industrije i pojedinih liječnika i sl.

Usklađivanje zdravstvenih troškova s prihodima u interesu je pacijenata, jer ako će sustav biti u financijskom kaosu stradat će najslabiji, no to se ne može učiniti samo povećanjem participacije građana, bez prethodnog uklanjanja neracionalnosti iz sustava, ističe Ribić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙