FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ulaganja u dugotrajnu imovinu 35,6 milijardi kuna

ZAGREB, 30. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatski su poduzetnici u prvihdevet mjeseci 2005. uložili u dugotrajnu imovinu ukupno 35,6 milijardikuna, što je za 3,2 posto više nego u istom razdoblju prethodnegodine, podaci su Financijske agencije koje prenose "Gospodarskakretanja" Hrvatske gospodarske komore.
ZAGREB, 30. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatski su poduzetnici u prvih devet mjeseci 2005. uložili u dugotrajnu imovinu ukupno 35,6 milijardi kuna, što je za 3,2 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine, podaci su Financijske agencije koje prenose "Gospodarska kretanja" Hrvatske gospodarske komore.

Kod investicija u dugotrajnu imovinu bilježi se nastavak sporije dinamike rasta.

Od ukupnih ulaganja 63,1 posto odnosi se na privatno vlasništvo čije investicije su zabilježile i najveći rast, od 20,6 posto, napominju analitičari HGK.

Istodobno su investicije državnog sektora manje za 22,2 posto, no one još uvijek čine preko četvrtine ukupnih investicija hrvatskih poduzetnika.

Veliki poduzetnici u devet mjeseci 2005. godine smanjili su ulaganja u dugotrajnu imovinu za gotovo 10 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, ali njihova ulaganja još uvijek čine više od polovice ili 54 posto ukupnih investicija hrvatskih poduzetnika.

Trend povećanja ulaganja u dugotrajnu imovinu bilježi se kod srednje velikih (6,5 posto) i malih poduzetnika (38 posto). Pritom ulaganja malih poduzetnika čini preko 28 posto, a srednjih oko 18 posto ukupnih investicija.

Najviše se, u devet mjeseci prošle godine, ulagalo u građevine (42,2 posto), a zatim u opremu (40,3 posto).

Analiza investicija poduzetnika u dugotrajnu imovinu prema djelatnostima investitora pokazuje da je više od 36 posto poduzetnika manje ulagalo u dugotrajnu imovinu u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

To se odnosi prije svega na građevinarstvo, ribarstvo, prerađivačku industriju, rudarstvo, ali i na obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb kao i na privatna kućanstva sa zaposlenim osobljem.

Istodobno je, navode analitičari Centra za makroekonomske analize HGK, najveći rast tih investicija zabilježen kod javne uprave, no tu se radi o relativno malim vrijednostima, zatim kod opskrbe električnom energijom, plinom i vodom, poslovanja nekretninama i trgovini.

U prerađivačku industriju je tijekom devet mjeseci 2005. godine uloženo samo oko 5,9 milijardi kuna, što čini 16,7 posto svih investicija poduzetnika u dugotrajnu imovinu. Te su investicije za 10 posto manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

(Hina) xds yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙