FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reakcije iz svijeta na vjerojatnu izbornu pobjedu Hamasa

ZAGREB, 26. siječnja 2006. (Hina) - Vjerojatna pobjeda radikalnogislamističkog pokreta Hamasa, koji je na popisu zabranjenihterorističkih skupina u SAD i EU, na palestinskim parlamentarnimizborima održanim u srijedu, izazvala je reakcije gotovo svih važnijihsvjetskih zemalja i političkih čimbenika.
ZAGREB, 26. siječnja 2006. (Hina) - Vjerojatna pobjeda radikalnog islamističkog pokreta Hamasa, koji je na popisu zabranjenih terorističkih skupina u SAD i EU, na palestinskim parlamentarnim izborima održanim u srijedu, izazvala je reakcije gotovo svih važnijih svjetskih zemalja i političkih čimbenika.

Glavni tajnik UN Kofi Annan iz švicarskog Davosa, gdje sudjeluje u radu Svjetskog gospodarskog foruma, poručio je kako svaka grupacija koja se želi baviti politikom u demokraciji mora položiti oružje.

"Svaka grupacija koja želi sudjelovati u demokratskom procesu u konačnici bi se trebala razoružati, jer je sjedenje u parlamentu apsolutno nespojivo s nošenjem oružja i siguran sam da oni (Hamas) razmišljaju i o tome".

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izjavio je da bi Hamasova pobjeda, ako se potvrdi, mogla staviti EU "u potpuno novu situaciju".

"Očekujemo potvrdu rezultata. Ti bi nas rezultati mogli staviti u potpuno novu situaciju, koju će u ponedjeljak morati analizirati Vijeće ministara" zemalja članica unije, rekao je Solana u Prištini, gdje nazoči pogrebu kosovskog predsjednika Ibrahima Rugove.

"EU će izreći svoja stajališta i mogućnosti za suradnju s budućom palestinskom vladom u svjetlu te rasprave i razvoja stanja na terenu", kazao je Solana.

Francuski premijer Dominique de Villepin izrazio je zabrinutost vijestima o krajnje uvjerljivoj izbornoj pobjedi Hamasa.

Na novinarsko potanje hoće li Francuska surađivati s palestinskom vladom u kojoj će biti i Hamas, Villepin je odgovorio - "U ovom času još ne znam konačne rezultate, ali je sigurno da smo suočeni sa situacijom zbog koje moram izraziti zabrinutost".

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeyer također je izrazio zabrinutost, rekavši kako je Njemačka mogla zamisliti i druge političke grupacije u palestinskoj vlasti.

No, prije svega, naglasio je, Hamas mora ispuniti dvije stvari.

"Oni koji sudjeluju u vlasti moraju odustati od uporabe sile", naveo je Steinmeyer prvu stvar, dok drugi uvjet zahtijeva da Hamas prizna Izraelu pravo na postojanje.

"To se zasad čini dosta nedostižnim za Hamas" kazao je Steinmeyer, dodavši kako će europski ministri vanjskih poslova o tome izdati zajedničko priopćenje tijekom dana.

Velika Britanija "može imati odnose samo s onima koji su odbacili terorizam", izjavio je glasnogovornik britanskog premijera Tonyja Blaira. "Jasno je da mi priznajemo volju birača, ali istodobno svima mora biti jasno da odnose možemo imati samo s onima koji su odbacili terorizam", rekao je.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw, koji je u Ankari u sklopu turneje tijekom koje raspravlja o ciparskom pitanju, pozvao je Hamas da izabere između terorizma i demokratskog puta, kojim bi pridobio potporu međunarodne zajednice.

"Hamas je osvojio vrlo značajan broj glasova i međunarodna zajednica uvijek poštuje rezultate demokratskih i pravednih izbora", rekao je Straw.

No, Hamas mora izabrati između toga da se pretvori u "mirnodopsku političku stranku" i zadobije međunarodnu potporu, i terorizma, s kojim je demokracija nespojiva, dodao je britanski ministar.

Talijansko političko vodstvo negativno je reagiralo na najavljenu pobjedu Hamasa, a premijer Silvio Berlusconi ju je na televiziji nazvao "vrlo, vrlo lošim rezultatom".

"Potvrde li se rezultati, svoje ćemo nade u otvaranje prozora mira između Izraela i Palestine morati odgoditi do tko zna kad", rekao je.

Ministar vanjskih poslova Gianfranco Fini rekao je da, iako se izborni rezultati moraju "poštivati", Hamasova "uvjerljiva politička pobjeda" otvara "zabrinjavajuće scenarije" i može postati smetnjom stvaranju palestinske države.

U sličnim se tonovima oglasila i oporba, pa je vođa koalicije L'Unione Romano Prodi, koji želi naslijediti Berlusconija na mjestu predsjednika vlade, rekao kako je pobjeda Hamasa uzrokovala "duboku zabrinutost kod svih koji polažu nade u mirovni proces".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙