FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAT, H1 i T-HT o pristupu lokalnoj petlji

ZAGREB, 25. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatska agencija zatelekomunikacije (HAT) potvrdila je danas da je zaprimila pismeniprosvjed fiksnog operatera H1 vezan uz navodno ometanje primjenePravilnika o raspetljavanju lokalne petlje od strane T-HT-a,naglasivši tek da je "predmet ušao u proceduru" te da će "njihovestručne službe odraditi svoj posao u zakonskom roku".
ZAGREB, 25. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatska agencija za telekomunikacije (HAT) potvrdila je danas da je zaprimila pismeni prosvjed fiksnog operatera H1 vezan uz navodno ometanje primjene Pravilnika o raspetljavanju lokalne petlje od strane T-HT-a, naglasivši tek da je "predmet ušao u proceduru" te da će "njihove stručne službe odraditi svoj posao u zakonskom roku".

Iz Agencije pritom nisu naveli hoće li se održati sastanak koji je o toj temi zatražio H1.

Fiksni operater H1 je Agenciji, kako su objavili, uputio pismeni prosvjed i zatražio hitan sastanak zbog, kako kažu, nemogućnosti primjene Pravilnika o raspetljavanju lokalne petlje te neravnopravnih uvjeta tržišnog poslovanja "zbog T-HT-ovog ignoriranja tog Pravilnika".

Iz T-HT-a su pak danas kazali da je raspetljavanje lokalne petlje tehnološki složen i dugotrajan proces, ali da će prijedlog ugovora svim operaterima poslati početkom idućeg tjedna.

Taj je prijedlog ugovora, napominju, izrađen u potpunosti u skladu s od strane Agencije odobrenom Standardnom ponudom, te u T-HT očekuje da će svi operatori koji su dali zahtjeve (njih pet) u idućih nekoliko tjedana potpisati ugovore, kao i da će proces izdvajanja pojedinačnih lokalnih petlji početi funkcionirati.

Navode da je raspetljavanje lokalne petlje za nove operatore proces kojim se svaka pretplatnička parica s lokacije T-HT-a mora spojiti na infrastrukturu novog operatora. Riječ je o tehnološki izuzetno zahtjevnom procesu na više od 2000 potencijalnih lokacija, na kojima bi moglo doći do izdvajanja. U procesu liberalizacije tržišta to je, navode iz T-HT-a, najsloženija usluga za koju je potrebno predvidjeti tehnološki, pravni i komercijalni okvir.

Taj je proces, kažu, povezan i s uslugom prijenosa broja, kao i s dodatnim uslugama izvan telekomunikacijskog spektra, poput definiranja kolokacijskog prostora, klimatizacije, električne energije, sigurnosti ulaska u objekt i drugog.

Iz T-HT-a, napominjući da sve nove operatere tretiraju potpuno ravnopravno, dodaju da su za tu svrhu angažirali sve dostupne resurse kako bi se postupak pregovora i sklapanja ugovora proveo u što kraćem roku.

Potvrđujući da su zahtjev od H1, odnosno Portusa za početak pregovora o pružanju usluge pristupa izdvojenoj lokalnoj petlji primili početkom prosinca 2005. te da je prvi sastanak održan jučer, iz T-HT-a napominju da su, nakon definiranja procesa i procedura koje su pretpostavka za sklapanje ugovora s operatorima, započeli sastanke sa svim operatorima prošlog tjedna.

Iz H1 su u priopćenju naveli da se od donošenja Pravilnika krajem studenoga prošle godine T-HT "potpuno oglušivao na njihov zahtjev za početak pregovora" te da je takvo stanje T-HT "opravdavao zauzetošću i nedostatkom kadrova".

Sve to, smatra H1, onemogućuje daljnju liberalizaciju hrvatskog telekom tržišta, hrvatskim građanima uskraćuju jeftinije i napredne usluge, poput ADSL-a i drugih.

Držeći da T-HT još uvijek skupo naplaćuje te usluge, H1 je od Agencije zatražio da mu se onemogući daljnja prodaja svih usluga temeljenih na ADSL tehnologiji dok se ne počnu poštovati važeći propisi i dok se ne otklone diskriminirajući tržišni uvjeti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙