FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ciparska misija britanskog ministra Jacka Stawa

ANKARA, 25. siječnja 2006. (Hina) - Ciparska mirovna misija britanskogšefa diplomacije Jacka Strawa, započeta u srijedu na grčkoj i turskojstrani podijeljenog sredozemnog otoka pruža male nade u uspjeh,ocjenjuju turski mediji.
ANKARA, 25. siječnja 2006. (Hina) - Ciparska mirovna misija britanskog šefa diplomacije Jacka Strawa, započeta u srijedu na grčkoj i turskoj strani podijeljenog sredozemnog otoka pruža male nade u uspjeh, ocjenjuju turski mediji.

Na to upućuje činjenica da je Straw u grčkom dijelu Nikozije razgovarao samo sa svojim kolegom Yorgom Yakovuom, a ne i s ciparskim predsjednikom Tasosom Papadopoulosom. Ciparski predsjednik, kojeg priznaje međunarodna zajednica, odbio se sastati s visokim britanskim dužnosnikom zbog njegove nakane da istoga dana razgovara i s Mehmetom ali Talatom, predsjednikom samoproglašene Turske Republike Sjevernog Cipra.

Straw je na tiskovnoj konferenciji izrazio žaljenje zbog odbijanja Papadopoulosa da s njim razgovara. Rekao je da su se dosad s Talatom sastali mnogi svjetski državnici. Inače, Talat je grčkoj strani ponudio otvaranje turskih luka za njihove brodove.

Britanski šef diplomacije je tijekom posjeta otoku, podijeljenom po etničkim crtama, nastojao udahnuti novi život mirovnom planu glavnog tajnika UN-a Kofija Annana. Na odvojenim referendumima, održanim 2004., ciparski Grci su odbacili ponuđeno mirovno rješenje ujedinjenja otočke države, a Turci prihvatili.

Straw će svoje mirovno posredovanje nastaviti u Turskoj i Grčkoj. Kako se najavljuje, njega će u četvrtak u Istanbulu primiti turski premijer Recep Tayyip Erdogan, a predviđeni su i razgovori s potpredsjednikom vlade i šefom diplomacije Abdullahom Gulom. Osim o Cipru, razgovarat će se i o započetom procesu turskog priključenja EU.

Cipar je nakon invazije turskih oružanih snaga u ljeto 1974., podijeljen na sjeverni turski i južni grčki dio otoka. Pod kontrolom turske strane nalazi se oko 37 posto otoka. Od tada se na Cipru nalazi oko 30 tisuća turskih vojnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙