FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljeno hrvatsko izdanje knjige "Ni crven ni mrtav" Steve Juliusa

ZAGREB, 24. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatsko izdanje knjige "Ni crvenni mrtav" (Neither Dead Nor Read) prof. dr. Steve Juliusa,predstavljena večeras u zagrebačkoj Židovskoj općini, autobiografskoje djelo u kojemu se autor prisjeća najdramatičnijih trenutakapovijesti svoje obitelji i vlastitoga životnog puta u razdoblju od1941. do sredine pedesetih godina prošloga stoljeća,
ZAGREB, 24. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatsko izdanje knjige "Ni crven ni mrtav" (Neither Dead Nor Read) prof. dr. Steve Juliusa, predstavljena večeras u zagrebačkoj Židovskoj općini, autobiografsko je djelo u kojemu se autor prisjeća najdramatičnijih trenutaka povijesti svoje obitelji i vlastitoga životnog puta u razdoblju od 1941. do sredine pedesetih godina prošloga stoljeća,

Stevo Julius pripada židovskoj obitelji glasovitih zagrebačkih liječnika i intelektualaca čiju tradiciju i nastavlja sada kao profesor medicine i fiziologije na američkom Sveučilištu Michigan.

Knjigu je objavila zagrebačka nakladnička kuća "Durieux" u prijevodu, s engleskoga izvornika, Miloša Đurđevića.

Na večerašnjem predstavljanju o knjizi i njezinu autori govorili su glavni urednik "Novoga Omanuta" Branko Polić, novinar "Jutarnjega lista" Branimir Pofuk te glavni urednik "Durieuxa" Nenad Popović i prevoditelj Miloš Đurđević.

U knjizi se autor zadržava na dijelu obiteljske i osobne povijesti obilježene dramatičnim događajima kada je njegova cijela obitelj morala zbog "rasnih zakona" tadašnje NDH otići u partizane što je za njih bilo, kako je rečeno, "i bijeg i otpor i spašavanje".

Autor se u knjizi prisjeća i događaja koji su uslijedili nakon Drugoga svjetskoga rata i povratka cijele obitelji u Zagrebu. To je vrijeme obilježeno velikom obiteljskom tragedijom - samoubojstvom oca, tada ravnatelja jedne zagrebačke klinike, i to zbog, kako je rekao Popović, montirane političke afere u kojoj je izgleda sudjelovao i Vladimir Bakarić.

Nakon te obiteljske tragedije, a da bi se zaštitio od političkih progona, Stevo Julius, tada student medicine, morao je nekoliko godina provesti u istočnoj Bosni - u Foči i Goraždu.

Vrativši se u Zagreb, Julius se počinje baviti znanstvenim radom koji nastavlja i nakon odlaska u Sjedinjene Američke Države 1964.

Juliusova autobiografska knjiga, rekao je Branimir Pofuk, na više razina svjedoči o individualnoj, posebnoj i potresnoj ljudskoj priči koja osvjetljava vrijeme o kojemu govori.

Nenad Popović ocijenio je da je riječ o rijetkoj knjizi, pisanoj s vedrinom i pomirljivošću, te da svjedoči o osobnom iskustvu čovjek koji nije ostao zarobljen u svojoj tragediji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙