FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski Odbor za Ustav podržao vladin prijedlog komunikacijske strategije oko ulaska u EU

ZAGREB, 24. siječnja 2006. (Hina) - Članovi saborskog Odbora za Ustav,Poslovnik i politički sustav jednoglasno su danas podržali vladinprijedlog komunikacijske strategije oko ulaska u EU, uz upozorenje daće za to biti teško pridobiti više od 50 posto svih birača.
ZAGREB, 24. siječnja 2006. (Hina) - Članovi saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav jednoglasno su danas podržali vladin prijedlog komunikacijske strategije oko ulaska u EU, uz upozorenje da će za to biti teško pridobiti više od 50 posto svih birača.

Vanjski član Odbora Branko Smerdel upozorio je, naime, da Hrvatska ima jedan od najstrožih ustavnih postupaka za udruživanje u međunarodne asocijacije.

Kad znamo da u civiliziranim zemljama s dugom tradicijom referenduma poput Švicarske na referendume u pravilu izlazi između 20 i 30 posto birača, teško je očekivati da će se na referendum u Hrvatskoj odazvati dovoljan broj građana, uvjeren je Smerdel.

Istog je mišljenja i Mato Arlović SDP, koji je kao jedno od mogućih rješenja spomenuo i izmjene Ustava.

No, upozorio je da bi eventualni konsenzus oko tog pitanja mogao izazvati zahtjeve međunarodne zajednice da se ujedno izmijene i neke druge ustavne odredbe.

Odbor je prihvatio i vladin plan usklađivanja hrvatskih zakona s europskom pravnom stečevinom, no od Vlade traže da uz predloženi dokument do plenarne rasprave o tom pitanju Saboru pošalje i popratni tekst u kojem će obrazložiti predviđenu dinamiku usklađivanja zakona.

Oporbeni članovi ipak su ostali suzdržani, ocjenjujući da je riječ isključivo o popisu planova pojedinih ministarstava bez jasnih ciljeva.

Mato Arlović upozorio je da je vladinim planom predviđeno i usklađivanje Zakona o telekomunikacijama te Zakona o medijima, za koje je Hrvatska već dobila pozitivno mišljenje tijela EU.

"Jedino što čovjek može pomisliti je da se izmjenama Zakona o medijima žele provesti kadrovske promjene u ključnim medijima, uoči slijedećih parlamentarnih izbora, rekao je Arlović.

Pomoćnica ministrice vanjskih poslova Tamara Obradović odgovorila je da je riječ o izmjenama koje se tiču javne nabave, a potreba za tim se, kaže, ukazala kroz screening tog poglavlja.

Podsjetila je da je Vlada za ovu godinu predvidjela usklađivanje 58 zakona za što će se u 2006. izdvojiti oko dvije, a u idućih tri godine 6,6 milijardi kuna.

Najavila je i da će glavni pregovarač s EU Sabor uskoro izvijestiti o pregovorima tijekom britanskog predsjedavanja EU koje je završilo u siječnju.

Odbor za prostorno uređenje i zaštitu okoliša podržao je Prostorni plan Parka prirode Učka, a resorna ministrica Marina Matulović Dropulić izvijestila je da su tim planom konačno usklađeni različiti interesi, kako među ministarstvima, tako i među županijama Istarske i Primorsko-goranske, općina te ekologa i planinara.

Ministrica je izvijestila da po tom planu Hrvatska definitivno preuzima punu kontrolu nad zračnim i pomorskim prometom na tom području, jer je do sada kaže, zbog različitih interesa imala tek 60-postotni nadzor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙