FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saudijski kralj u Kini

PEKING, 22. siječnja 2006. (Hina/AP) - Saudijski kralj Abdullah stigaoje u nedjelju u Kinu na razgovore s kineskim čelnicima o mogućojsuradnji u području nafte i energetike, a taj posjet odražava jačanjetrgovinskih veza između dviju zemalja.
PEKING, 22. siječnja 2006. (Hina/AP) - Saudijski kralj Abdullah stigao je u nedjelju u Kinu na razgovore s kineskim čelnicima o mogućoj suradnji u području nafte i energetike, a taj posjet odražava jačanje trgovinskih veza između dviju zemalja.

Abdullahov posjet prvi je posjet jednoga saudijskog vladara Kini otkad su dvije zemlje uspostavile diplomatske odnose 1990. godine. Bilateralna je trgovina ojačala jer Peking nastoji proširiti izvore energije za svoje gospodarstvo u rastu.

Abdullaha je na pekinškom aerodromu dočekao kineski ministar vanjskih poslova Li Zhaoxing, a predviđen je njegov susret s predsjednikom Huom Jintaom u ponedjeljak, te u utorak s drugim čovjekom komunističke partije Wuom Bangguom i premijerom Wenom Jiabaom.

Glasnogovornik kineskoga ministarstva vanjskih poslova Kong Quan rekao je u četvrtak da će čelnici razgovarati o suradnji u energetici, borbi protiv terorizma, gospodarskoj, kulturnoj, zdravstvenoj i telekomunikacijskoj suradnji, a nije znao hoće li se potpisati kakav sporazum o energetici.

Trgovina između Kine i Saudijske Arabije, a većinom je riječ o saudijskoj nafti koju kupuje Kina, narasla je za 59 posto u prvih 11 mjeseci 2005., na 14 milijarda dolara, rekao je glasnogovornik Kong.

Glavna saudijska naftna tvrtka, jedan kineski proizvođač i tvrtka Exxon Mobil Corp. partneri su u projektu vrijednom 3,5 milijarda dolara, kojim se planira proširiti rafinerija na jugu Kine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙