FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hadž: Muslimanski se vjernici okupljaju na gori Arafatu

ARAFAT, 9. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Stotine se tisuća muslimana uponedjeljak okuplja na gori Arafatu u Saudijskoj Arabiji, kako biproslavili glavnu svetkovinu hadža.
ARAFAT, 9. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Stotine se tisuća muslimana u ponedjeljak okuplja na gori Arafatu u Saudijskoj Arabiji, kako bi proslavili glavnu svetkovinu hadža.

U automobilima, autobusima i pješice vjernici prelaze nekoliko kilometara koji dijele Arafat od doline Mine gdje je u nedjelju počeo prvi dan hadža.

Masa hodočasnika odjevenih u bijelo slila se u dolinu iz svetoga grada Meke, prateći stope proroka Muhameda koji je 632. na Arafatu održao svoju posljednju propovijed.

Hadž je petodnevna svetkovina u kojoj barem jednomu životu mora sudjelovati svaki zdravi musliman koji si to može priuštiti. On je jedan od pet stupova islama, uz ispovijedanje vjere, molitvu, post i davanje milostinje.

Muškarci i žene svih dobi, boja kože i raznih nacionalnosti, odjeveni u bijele odore i sandale krenuli su u nedjelju nakon jutarnje molitve prema Mini.

Ondje su proveli dan u molitvi i meditaciji, prespavali u šatorima i u ponedjeljak krenuli dalje na jug, prema gori Arafatu.

Najopasnije za sigurnost bit će u utorak kad hodočasnici nahrupe natrag prema Mini kako bi kamenovali tri stupa koji simboliziraju moć đavla (šejtana).

Saudijska Arabija angažirala je rekordnih šezdeset tisuća ljudi za osiguranje kako bi spriječila smrtonosni stampedo ili napad islamističkih gerilaca koji se bore protiv Americi sklonih saudijskih vlasti.

Ovogodišnji je hadž pomućen tragedijom koja se dogodila u četvrtak kad se srušila zgrada hostela stara samo trideset godina i u njoj je poginuo 76 hodočasnika.

Zadnjih je godina bilo i drugih tragedija. U stampedu koji se 2004. dogodio u tijekom kamenovanja đavla pregaženo je 244 ljudi.

Još gora nesreća dogodila se 1990. kada je u stampedu poginulo 1426 ljudi, a 1997. u požaru u logoru život ih je izgubilo 343.

Ove se godine vlasti moraju pripremiti i na novu prijetnju, ptičju gripu. Saudijska je Arabija potrošila gotovo sedam milijuna dolara na Tamiflu, lijek koji može ublažiti bolest ako se uzme brzo nakon pojavljivanja simptoma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙