FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kanada će u ponedjeljak vjerojatno birati konzervativce

MONTREAL, 20. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Oko 23 milijuna Kanađana spravom glasa bira u ponedjeljak zastupnike za novi saziv donjeg domaparlamenta, a prognoze govore da su birači, zamoreni 12-godišnjomvlašću liberala umrljanih skandalom, spremni okrenuti novu stranicu ipovjerenje ukazati konzervativcima.
MONTREAL, 20. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Oko 23 milijuna Kanađana s pravom glasa bira u ponedjeljak zastupnike za novi saziv donjeg doma parlamenta, a prognoze govore da su birači, zamoreni 12-godišnjom vlašću liberala umrljanih skandalom, spremni okrenuti novu stranicu i povjerenje ukazati konzervativcima.

Kanađani, kojima je šef države britanska kraljica Elizabeta II., izlaze na izbore 23. siječnja drugi put u 18 mjeseci, a kako je njihova golema zemlja podijeljena u šest vremenskih zona prvi će to učiniti stanovnici Nove zemlje na Atlantiku a zadnji u Britanskoj Kolumbiji na Pacifiku.

Posljednje ankete govore da bi konzervativci trebali ostvariti prednost od nekih 7 do 18 posto glasova u odnosu na liberale koje vodi aktualni premijer Paul Martin.

Prema izbornome sustavu Kanade a po uzoru na britanski model, predsjednik stranke s najvećim brojem dobivenih glasova u parlamentu od 308 mjesta, pozvan je sastaviti vladu.

Pitanje je, međutim, hoće li čelnik konzervativaca, 46-godišnji Stephen Harper, uspjeti dobiti većinu u donjem domu ili će morati formirati manjinsku vladu, a što će mu biti teško jer nema prirodnih saveznika u tri parlamentarne stranke.

Pobjedu konzervativaca sugerira i potpora koju su im iskazali dnevnici The Globe and Mail (anglofoni) te frankofoni La Presse, listovi naklonjeniji liberalima.

Premijer Paul Martin, na čelu manjinske vlade od lipnja 2004., nije uspio, a što je činio za prethodne kampanje, svoga protivnika Harpera umjerenim biračima predstaviti kao opasnog ekstremista desnice,

Martin je, osim toga, propustio kapitalizirati vlastitu prednost, a to su dobri gospodarski pokazatelji ostvareni u njegovoj vladi.

Harper je, zauzvrat, uspio ispraviti pogreške iz 2004., i svoju je kampanju vodio gotovo bez greške. K tomu je svoja stajališta pomaknuo prema centru iako se nije odrekao pojedinih aspekata svog konzervativnog creda pa se i dalje protivi protokolu iz Kyota ili homoseksualnoj zajednici.

S druge strane, iskoristio je zamorenost birača liberalima koji su svoj imidž umrljali aferom uzimanja mita u jednoj oglašivačkoj kampanji.

Premda je istražno povjerenstvo samoga premijera Martina oslobodilo svake upletenosti u tu aferu, ona je ipak obilježila njegov mandat i pridonijela padu njegove vlade krajem studenoga na temelju glasanja o povjerenju.

Tada su Nova demokratska stranka i Kvebečki blok stali uz bok konzervativcima i srušili vladu, tvrdeći da liberali nemaju moralnog autoriteta za vođenje zemlje.

No te dvije stranke ne pretendiraju formirati vladu, ali će imati važnu ulogu u odmjeravanju snaga u slučaju da Kanada dobije manjinsku vladu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙