FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ptičja gripa: odbačena božićna drvca poslužit će za proizvodnju Tamiflua

OTTAWA, 31. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Kanadski farmaceutskilaboratorij objavio je ovoga tjedna da ima namjeru skupiti odbačenabožićna drvca kako bi proizveo sastavni dio Tamiflua, dosadnajučinkovitijeg lijeka za borbu protiv ptičje gripe.
OTTAWA, 31. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Kanadski farmaceutski laboratorij objavio je ovoga tjedna da ima namjeru skupiti odbačena božićna drvca kako bi proizveo sastavni dio Tamiflua, dosad najučinkovitijeg lijeka za borbu protiv ptičje gripe.

"Drvca koja završe u pilani nakon Božića poslužit će za proizvodnju lijeka koji može spasiti živote u slučaju pandemije ptičje gripe", rekla je Brigitte Kiecken koja je 1980. utemeljila laboratorij Biolyse Pharma.

Kazala je da njezin laboratorij već od sljedećeg mjeseca ima namjeru od borovih iglica proizvesti kiselinu koja je glavna sastavnica Tamiflua.

Ta kiselina, koja svoje ime duguje japanskom cvijetu šikimi u kojem je prvi put izolirana, u ovom je trenutku dostupna u vrlo ograničenim količinama što je dovelo do porasta njezine cijene u posljednjih godinu dana s 45 američkih dolara za kilu na 600.

Biolyse se nada u Kanadi reciklirati oko 500.000 drvaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙