FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kanada: četiri glavne stranke u utrci za parlament

ZAGREB, 21. siječnja 2006. (Hina) - Četiri se glavne stranke natječu uponedjeljak na 39. općim izborima u 32-milijunskoj Kanadi, ustavnojmonarhiji na prostoru od 9.984.670 četvornih kilometara (2. u svijetu)i s BDP-om od 29.900 američkih dolara po glavi stanovnika (9. usvijetu).
ZAGREB, 21. siječnja 2006. (Hina) - Četiri se glavne stranke natječu u ponedjeljak na 39. općim izborima u 32-milijunskoj Kanadi, ustavnoj monarhiji na prostoru od 9.984.670 četvornih kilometara (2. u svijetu) i s BDP-om od 29.900 američkih dolara po glavi stanovnika (9. u svijetu).

Liberalna stranka Kanade (centar) na vlasti je od 1993. godine, a vodi je Paul Martin (67), koji je postao premijer 2003. nakon povlačenja Jeana Chretiena. Dok je bio ministar financija u vladi prethodnika Chretiena, koji se povukao iz zdravstvenih razloga, Martin je uspio ozdraviti javne financije no liberali su nagriženi političkim skandalom.

Konzervativna stranka Kanade glavna je oporbena formacija pod vodstvom Stephena Harpera (46), a nastala je spajanjem 2004. dviju stranaka s desnice: Konzervativne stranke za napredak i Kanadske alijanse. Njezino biračko tijelo je na zapadu zemlje no konzervativci teže osvojiti uporište liberala u Ontariju te frankofono područje Quebec, gdje dosad nisu imali zastupničkih mjesta.

Kvebečki blok je stranka koju vodi Gilles Duceppe (58), političar čiji cilj nije preuzeti vlast u Ottawi, nego je i samu stranku utemeljio 1990. radi obrane specifičnih vrijednosti Quebeca na saveznoj razini. Duceppe zagovara neovisnost te frankofone pokrajine, a što su njezini stanovnici odbacili tankom većinom na referendumu 1995.

Nova demokratska stranka jedina je s ljevice koja ima svoje zastupnike u donjem domu parlamenta. Njezin predsjednik Jack Layton (55), blizak europskim socijaldemokratima, nema vladajućih pretenzija ali se nada povećati broj svojih zastupnika kako bi utjecao na moguću manjinsku vladu, bilo da je sastave konzervativci ili liberali.

Donji dom parlamenta ima 308 zastupničkih mjesta. U sadašnjem sazivu liberali su držali 133 mjesta, a konzervativci 98, dok je Kvebečki blok raspolagao s 53, a neodemokrati s 18. Četiri mjesta imali su neovisni kandidati, a dva su bila nepopunjena.

Među petnaestak stranaka koje se natječu na izborima su Stranka zelenih te komunisti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙