FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruge umirovljenika i pacijenata protiv plaćanja 15 posto

ZAGREB, 20. siječnja 2006. (Hina) - Sindikat umirovljenika Hrvatske(SUH) i Udruga hrvatskih pacijenata protive se prijedlogu zdravstvenereforme po kojem bi građani za tri do pet godina plaćali 15 postozdravstvene usluge, jer to nije u skladu s platežnim mogućnostimavelikog broja hrvatskih građana.
ZAGREB, 20. siječnja 2006. (Hina) - Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Udruga hrvatskih pacijenata protive se prijedlogu zdravstvene reforme po kojem bi građani za tri do pet godina plaćali 15 posto zdravstvene usluge, jer to nije u skladu s platežnim mogućnostima velikog broja hrvatskih građana.

Određene participacije u zdravstvu mora biti, ali ona se mora uvoditi postupno i s dobro razrađenom strategijom, rekao je u petak Hini predsjednik SUH-a Stjepan Krajačić.

On se u ime umirovljenika usprotivio i ukidanju sadašnjeg modela dopunskog osiguranja, koje bi se prepustilo tržištu i postojećim osiguravajućim kućama.

"Na tržište neka idu bogati, a mi želimo da dopunsko osiguranje i dalje bude neprofitno i da se temelji na solidarnosti", naglašava Krajačić.

Predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Marijo Drlje ističe da bi doplata 15 posto zdravstvene usluge, kao i nedavno uvedena administrativna pristojba, pogodila samo bolesne i siromašne.

"Time se ruši sustav solidarnosti između zdravih i bolesnih pa će, prođe li ovakav prijedlog reforme, bolesnima i siromašnima biti zajamčen brži i sigurniji odlazak u smrt", kaže Drlje.

Slično ocjenjuje Savez samostalnih sindikata Hrvatske koji je već najavio da će protiv predloženih izmjena u zdravstvu, koje pogoduju isključivo bogatima, idućih dana organizirati potpisivanje peticije.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić pozdravlja najavljeni partnerski odnos Vlade i socijalnih partnera oko donošenja mjera reforme.

Očekuje da će liječnici time dobiti mogućnost ispraviti nepravde u vrednovanju njihova rada kako bi se u pravima izjednačili s kolegama u EU.

Babić smatra da sredstva za zdravstvo treba izdvojiti iz državnog proračuna, kako bi se znalo s koliko novca zdravstvo raspolaže i što s time može ponuditi.

"Građani neka sami odluče jesu li s tim zadovoljni ili žele više, za što će morati izdvojiti i više novca", rekao je Babić.

Predsjednik SDP-ova Savjeta za zdravstvo Rajko Ostojić smatra pozitivnim što je sadašnja zdravstvena administracija izašla u javnost s prijedlogom zdravstvene reforme, iako je to učinila tek nakon dvije godine obnašanja vlasti i nakon što je financijsko stanje zaprijetilo urušavanjem cijelog sustava.

"Na žalost, dvije se godine nije ništa dešavalo. Liste čekanja sve su duže, nismo imali ni jedan gotov prijedlog zakonskog i podzakonskog akta, a troškovi su sve više rasli", kaže Ostojić.

On se slaže s prijedlogom odvajanja HZZO-a od politike, kako bi postao samostalnom osiguravajućom kućom, no smatra da bi plaćanje 15 posto usluge pogodilo samo bolesne, a taj teret ne bi ravnomjerno podnijeli svi građani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙