FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završena glavna rasprava u postupku protiv Marijačića i Rebića

je na Haškom sudu završena trodnevnaglavna rasprava u postupku protiv glavnog urednika "Hrvatskog lista"Ivice Marijačića i bivšeg obavještajca, Markice Rebića, optuženih zanepoštivanje suda zbog objavljivanja identiteta i izjave zaštićenoghaškog svjedoka.
Den HAAG, 19. siječnja 2006. (Hina) - Završnim riječima optužbe i obrane, u kojima je tužitelj zatražio osuđujuću, a branitelji oslobađajuću presudu, u četvrtak je na Haškom sudu završena trodnevna glavna rasprava u postupku protiv glavnog urednika "Hrvatskog lista" Ivice Marijačića i bivšeg obavještajca, Markice Rebića, optuženih za nepoštivanje suda zbog objavljivanja identiteta i izjave zaštićenog haškog svjedoka.

Branitelji Marijačića i Rebića, Marin Ivanović i Krešimir Krsnik, odustali su od izvođenja svjedoka obrane pa se na današnjoj sjednici odmah pristupilo iznošenju završnih riječi. Dvojica optuženih nisu iskoristili mogućnost da se sami obrate sudu.

Tužitelj David Akerson ustvrdio je kako su Marijačić i Rebić bili svjesni da krše naloge Haškog suda kada su 18. studenoga 2004. u "Hrvatskom listu" otkrili identitet i objavili izjavu istražiteljima zaštićenog svjedoka sa suđenja Tihomiru Blaškiću 1997. Radilo se o nizozemskom satniku Johannesu van Kuijku, pripadniku UNPROFOR-a u BiH koji je svjedočio o neuspješnoj predaji haškog optuženika Miroslava Brale Cicka. Za Van Kuijka su uoči suđenja Marijačiću i Rebiću ukinute zaštitne mjere.

Optuženi su, prema tužitelju, svjesno prekršili dva naloga ICTY-a o zaštiti svjedoka na suđenju Blaškiću, jedan usmeni o zatvaranju sjednice na kojoj je u prosincu 1997. svjedočio Van Kuijk i drugi od 1. prosinca 2000. kojom je ICTY zatražio prekid objavljivanja iskaza drugog zaštićenog svjedoka sa suđenja Blaškiću u "Globusu" i "Slobodnoj Dalmaciji".

Kao dokaze da su optuženi svjesno kršili naloge suda i time ometali provođenje pravde Akerson je naveo sam inkriminirani članak u "Hrvatskom listu" i prateći intervju koji je Rebić kao izvor sudskih dokumenata dao Marijačiću, te izjavu Rebića Hini danu nakon objavljivanja optužnice.

"Marijačić i Rebić su otvoreno prkosili sudskom vijeću. Haški sud mora na svaki mogući način zaštiti svjedoke kada dođu svjedočiti u hrvatskim predmetima", kazao je tužitelj, dodajući kako je osuđujuća presuda potrebna kao preventiva mjera radi buduće zaštite svjedoka.

"Slučaj jasno pokazuje da je došlo do ometanja pravde na međunarodnom sudu i zato tražimo osuđujuću presudu za Marijačića i Rebića zbog nepoštivanja suda", rekao je Akerson ne precizirajući okvir kazne koju traži, niti nakon dodatnog upita predsjedavajućeg suca O-Gon Kwana.

Za djela nepoštivanja suda predviđena je kazna do sedam godina zatvora ili novčana kazna do 100 tisuća eura.

Odvjetnik Ivanović u završnoj je riječi istaknuo da je "Marijačić profesionalni novinar koji je samo obavljao svoju dužnost informiranja javnosti" i da nije mogao znati ili provjeriti da je izjava svjedoke tajna.

Ponovio je da ni "Hrvatski list" ni Marijačić nisu objavili "ni slova" sa zatvorene sjednice na kojoj je svjedočio Van Kuijk već samo izjavu na kojoj nije bilo oznake tajnosti, te da ne postoji nalog koji je njima upućen.

Sudac Bonomy je upozorio da iz samog Marijačićevog članka proizlazi kako je znao da krši nalog, a argument da nije objavio transkript svjedočenja nego isti sadržaj kroz izjavu nazvao je "vrlo prefriganim".

Ivanović je kazao kako u Hrvatskoj postoji niz novinara koji su usprkos nalozima ICTY-a nastavili objavljivati dokumente te da ne bi bilo pošteno kazniti Marijačića kojem nalog nije upućen.

"Izvedeni dokazi nisu dovoljni za presudu kojom bi se profesionalnog novinara proglasilo kriminalcem samo zato što je radio svoj posao. Molim vijeće da ne pretvori novinara u kriminalca. Objavljivanjem nije ugrozio ni svjedoka ni interese Nizozemske i zato ga ne treba kazniti", zaključio je Ivanović.

Odvjetnik Krsnik također je ocijenio da tužitelji nisu van razumne sumnje dokazali postojanje djela nepoštivanja suda te zatražio oslobađajuću presudu za Rebića.

Ustvrdio je da je "pravi razlog optužnice demonstracija sile Tužiteljstva zbog priprema drugih velikih predmeta" te pozvao suce da ne uzimaju novine kao ozbiljan dokaz.

"Zar ćete uzeti novine kao dokaz i to s prostora na kojem se tek učimo demokratskom novinarstvu. Hrvatski list nije Washington Post a taj list je prvi objavio priču o Miroslavu Brali Cicku", kazao je Krsnik.

Naglasio je važnost prava javnosti na informiranje te istaknuo da 2004. objavom Van Kuijkova iskaza o pokušaju Brale da se preda UNPROFOR-u 1997. nitko nije bio ugrožen.

Upozorio je vijeće da optuženi Marijačić i Rebić sami snose troškove dolaska u Haag i pozvao na brzo donošenje presude ili njezino objavljivanje optuženima preko video linka.

Predsjedavajući sudac Kwan na kraju je kazao da će presuda biti donesena u dogledno vrijeme.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙