FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 13. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 13. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

TEHERAN - Teheran je u petak upozorio Europsku Uniju da će prekinuti svaku suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) ako ga se zbog nastavka rada na spornom nuklearnom programu prijavi Vijeću sigurnosti UN-a. "Prijavljivanje iranskog nuklearnog slučaja Vijeću sigurnosti UN-a, potaknut će Iran na donošenje odluke o prekidu svake suradnje s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju", zaprijetio je iranski ministar vanjskih poslova Manouchehr Mottaki. Predstavnici skupine E3, Velike Britanije, Njemačke i Francuske, i Sjedinjenih Država izjavili su u četvrtak da su pregovori s Teheranom dospjeli u slijepu ulicu i da bi tu zemlju trebalo prijaviti Vijeću sigurnosti UN koje joj može nametnuti sankcije.

LJUBLJANA - Odluka slovenske vlade o slanju četiri vojna instruktora u Irak izazvala je oštre reakcije opozicije koja to tumači kao svrstavanje uz američku koaliciju u toj državi i povećanje sigurnosnog rizika. Kako je za mariborski list "Večer" od petka izjavio bivši premijer Anton Rop, riječ je o simboličkom činu kojim se Slovenija distancira od dominantne europske politike na tom području koju vode države poput Francuske i Njemačke. Predsjednik najveće oporbene stranke i zastupnik u Europskom parlamentu Jelko Kacin rekao je da se koalicija desnog centra s opozicijom nije konzultirala o toj odluci. "Time je preuzela odgovornost za sigurnost svojih vojnika. Nadam se da imaju odgovor na to kako postupati u slučaju da dođe do otmica slovenskih državljana", rekao je Kacin.

SANTIAGO - Čileanci u nedjelju izlaze na drugi krug predsjedničkih izbora na kojima će najvjerojatnije pobijediti prva žena u povijesti zemlje i koji će značiti daljnje jačanje političke ljevice u Latinskoj Americi. Čelnica Socijalističke stranke, 54-godišnja Michelle Bachelet, bivša ministrica obrane i kandidatkinja vladajuće koalicije lijevog centra, ima najveće izglede za pobjedu i mogla bi postati četvrta predsjednica Latinske Amerike, nakon pobjede Violete Chamorro u Nikaragvi, Mireye Moscoso u Panami i Janet Jagan u Gvajani, te četvrti zaredom predsjednik Čilea koji dolazi s lijevog centra. Milijarder i bivši senator, 56-godišnji Sebastian Pinera, kandidat desnog centra, počeo je gubiti potporu jer nije uspio privući glasove poslovnog svijeta i siromašnih žena.

MOSKVA - U sudaru autobusa i vlaka, u petak je na jugu Rusije poginulo 17 osoba, izjavilo je ministarstvo za izvanredne situacije. Agencija Interfax je javila da su žrtve djeci školske dobi. U nesreći koja se dogodila na pruzi između toplica u Mineralnye Vody i grada Krasnodara, ozlijeđeno je i petoro ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙