FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zbog nestanka struje opet nije lansirana Plutonova sonda

CAPE CANAVERAL, 18. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - NASA je i usrijedu otkazala lansiranje prve sonde za Pluton jer je u sjedištumisije u Marylandu nestalo struje, službeno je objavljeno.
CAPE CANAVERAL, 18. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - NASA je i u srijedu otkazala lansiranje prve sonde za Pluton jer je u sjedištu misije u Marylandu nestalo struje, službeno je objavljeno.

Lansiranje male sonde New Horizons na golemoj raketi Atlas 5 premješteno je s utorka na srijedu zbog snažnoga vjetra u Cape Canaveralu.

Predstavnici NASA-e kažu da se još ne zna zašto je kontrolni centar u Laboratoriju za primijenjenu fiziku sveučilišta Johns Hopkins, u 1600 kilometara udaljenom Marylandu ostao bez struje.

NASA se nada da će se problem riješiti na vrijeme za idući mogući termin lansiranja, u četvrtak između 19.08 i 21.07. sati. Letjelica se može lansirati do 14. veljače, ali odgode bi njezino putovanje mogle produljiti i do pet godina.

Ako se lansira na vrijeme da se sama izbaci iz Jupiterova gravitacijskog polja, New Horizons može stići do Plutona najranije u srpnju 2015.

Slanje ove sonde, projekt vrijedan 700 milijuna dolara, prva je NASA-ina misija prema Plutonu, posljednjem neistraženom planetu Sunčeva sustava.

Pluton je najveći i najistraženiji objekt relativno nove skupine planetarnih tijela nazvanih Objektima Kuiperova pojasa. Taj je pojas iza Neptunove orbite, trideset puta udaljeniji od Sunca nego Zemlja. Sadrži smrznute objekte za koje se vjeruje da su ostaci iz vremena stvaranja Sunčeva sustava, prije 4,6 milijarda godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙