FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NASA u utorak lansira sondu prema Plutonu

CAPE CANAVERAL, 16. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - NASA-ina prvasvemirska sonda za Pluton bit će lansirana u utorak, a iskoristit ćeradioaktivni plutonij za dobivanje energije za veći dio putovanja doruba Sunčeva sustava, koje će prema predviđanjima trajati devetgodina.
CAPE CANAVERAL, 16. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - NASA-ina prva svemirska sonda za Pluton bit će lansirana u utorak, a iskoristit će radioaktivni plutonij za dobivanje energije za veći dio putovanja do ruba Sunčeva sustava, koje će prema predviđanjima trajati devet godina.

Američka svemirska agencija suočena s prosvjedima zbog plutonija upotrijebit će najveću američku raketu za upućivanje male sonde na putanju prema Plutonu.

Lansiranje rakete sa sondom za Pluton predviđeno je za utorak u 19,24 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Kongres je odobrio tu misiju zvanu New Horizons vrijednu sedamstotinjak milijuna dolara, nakon što je odustao od prvoga plana da sonda iskoristi nuklearni pogon.

Umjesto toga, New Horizons će imati klasični raketni pogon rakete Atlas 5, a za opskrbu sonde električnom energijom bit će upotrebljen isti radioizotopni termoelektrični generatori kakvi su bili i na sondama misije Pioneer i Voyager sedamdesetih godina prošloga stoljeća.

Takvi generatori koriste se na sondama koje idu predaleko od Sunca da bi se mogli iskoristiti solarni generatori. Oni pretvaraju toplinu nastalu raspadanjem radioaktivnoga plutonija u električnu energiju kojom se napajaju sustavi svemirskoga broda i znanstveni instrumenti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙