FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački liječnici traže bolje uvjete rada

BERLIN, 18. siječnja 2006. (Hina) - Oko 20 000 njemačkih privatnihliječnika prosvjedovalo je u srijedu protiv najavljenog smanjenjahonorara i zahtijevalo bolje radne uvjete.
BERLIN, 18. siječnja 2006. (Hina) - Oko 20 000 njemačkih privatnih liječnika prosvjedovalo je u srijedu protiv najavljenog smanjenja honorara i zahtijevalo bolje radne uvjete.

"Mi odbijamo daljnju štednju i racionalizaciju na uštrb naših pacijenata", izjavio je ispred Ministarstva zdravstva u Berlinu predsjednik Savezne komore liječnika Jeoreg - Dietrich Hoppe. On je upozorio i na teško materijalno stanje mnogih privatnih liječničkih ordinacija.

"Svaki treći privatni liječnik se nalazi na rubu stečaja", rekao je Hoppe i dodao da trenutačno za normalno funkcioniranje zdravstvene skrbi nedostaje sedam milijardi eura.

Udruge liječnika traže temljito restrukturiranje financiranja zdravstva jer u protivnom prijeti znantno smanjenje medicinskih standarda.

"2000 eura netto mjesečno uz radni tjedan od 70 sati je neprihvatljiva razina honoriranja stručnog rada", zaključio je Hoppe. Liječnici su tijekom prosvjeda upozorili i na "katastrofalno stanje" u državnim zdravstvenim ustanovama gdje godišnje preko 50 milijuna radnih sati ostane neplaćeno.

Na središnjem prosvjedu u Berlinu sudjelovalo je oko 15 000 liječnika a diljem Njemačke je nešto više od polovice od oko 100 000 privatnih ordinacija ostalo zatvoreno.

Povod prosvjedima je i planirano uvođenje pravila po kojem će se svakom privatnom liječniku godišnje odrediti suma za prepisivanje lijekova koja neće smjeti biti premašena.

Njemačka ministrica zdravstva Ulle Schmidt (Socijaldemokratska stranka Njemačke- SPD) odbacila je preko medija optužbe na račun Ministarstva zdravstva te za teško stanje u privatnom zdravstvu optužila same liječnike i "pretjeranu birokraciju koju sa sobom donosi liječnička samouprava". Schmidt smatra da je sustav financiranja privatnih liječnika preko liječničkih udruga koje posreduju između liječnika i zdravstvenih osiguranja "neodrživ".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙