FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljubičić potvrdio povlačenje spornih mjera HZZO-a

ZAGREB, 28. prosinca 2005. (Hina) - Ministar zdravstva i socijalneskrbi Neven Ljubičić potvrdio je danas da je Upravnom vijeću Hrvatskogzavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) uputio dopis kojim tražipovlačenje nedavnih odluka da liječnici specijalisti mogupreporučivati samo lijekove s generičkim nazivima te da se ukidajudežurstava u stomatološkoj zaštiti.
ZAGREB, 28. prosinca 2005. (Hina) - Ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić potvrdio je danas da je Upravnom vijeću Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) uputio dopis kojim traži povlačenje nedavnih odluka da liječnici specijalisti mogu preporučivati samo lijekove s generičkim nazivima te da se ukidaju dežurstava u stomatološkoj zaštiti.

Upravno vijeće HZZO-a u međuvremenu je izvijestilo da je poništilo prijašnje odluke, pa će liječnici specijalisti i dalje moći propisivati tvorničke nazive lijekova, a dežurstva u stomatološkoj zaštiti ostat će i u idućoj godini.

Ljubičić je novinarima izjavio kako se na takav potez odlučio nakon niza konzultacija sa strukom i s komorama.

"Došli smo do saznanja da su ovoga trenutka takve odluke preuranjene, jer moramo steći preduvjete kako bi one mogle profunkcionirati. Tih preduvjeta sada nema i zbog toga tražim da se one povuku", istaknuo je Ljubičić.

Na upit novinara je li to odlučio zbog pritisaka struke i pacijenata, Ljubičić je rekao da se ne radi o pritiscima, već o raspravi, što je normalno u demokratskom svijetu.

Za idući mjesec Ljubičić je najavio proširenje liste lijekova HZZO-a na još kvalitetnije i bolje lijekove.

Ministar je sporne odluke najavio 22. prosinca, u sklopu mjera kojima se trebala postići ušteda u zdravstvenom sustavu u idućoj godini.

Mjere su izazvale burne reakcije u zdravstvenim krugovima i među pacijentima.

Po tome bi liječnici specijalisti mogli preporučivati samo lijekove s generičkim nazivima, dok bi liječnici u primarnoj zaštiti mogli receptom propisivati najjeftiniji oblik generičkog lijeka.

Time bi se liječniku specijalistu ograničilo pravo na određivanje optimalne terapije, a time i pravo pacijenta na najkvalitetniju moguću zdravstvenu zaštitu, upozorili su iz Hrvatske liječničke komore.

S druge strane, ukidanje hitne stomatološke službe išlo bi na ruku samo privatnim stomatolozima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙