FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nedostatak kvalificiranih radnika sputava njemačke kompanije

FRANKFURT, 18. siječnja 2006. (Hina/AP) - Svaka šesta kompanija uNjemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, ne može popunitiupražnjena radna mjesta zbog nedostatka kvalificiranih radnika,pokazala je anketa Udruženja njemačkih komora industrije i trgovine(DIHK) objavljena u srijedu.
FRANKFURT, 18. siječnja 2006. (Hina/AP) - Svaka šesta kompanija u Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, ne može popuniti upražnjena radna mjesta zbog nedostatka kvalificiranih radnika, pokazala je anketa Udruženja njemačkih komora industrije i trgovine (DIHK) objavljena u srijedu.

Anketa, provedena u 20.000 kompanija u prosincu lani, pokazala je da 16 posto njih ne može popuniti slobodna radna mjesta unatoč stopi nezaposlenosti u Njemačkoj od 11,1 posto.

To je manje u odnosu na 39 posto kompanija koje su dale slične izjave u prijašnjoj anketi provedenoj tijekom jeseni 2001., kada je njemačko gospodarstvo ostvarivalo snažan rast i još nije ušlo u stagnaciju koja je, kako se čini, završila krajem 2005.

"Sadašnja situacija još je uvijek samo zatišje prije bure. Smanjivanje broja učenika, a time i broja radnika uskoro će otežati kompanijama popunjavanje otvorenih položaja", kazao je predsjednik udruženja Ludwig Georg Braun u priopćenju..

DIHK okuplja 81 trgovinsku komoru u Njemačkoj i predstavlja niz kompanija, od velikih korporacija do malih trgovaca na malo i ugostitelja.

Među različitim industrijama, nedostatak kvalificiranih radnika je najakutniji u farmaceutici, gdje je 30 posto kompanija izjavilo da ne može pronaći dovoljno ljudi za popunjavanje radnih mjesta.

U sektorima strojarskog inženjeringa i proizvodnje automobila svaka četvrta kompanija je ustvrdila je da ima problema u nalaženju odgovarajućih kandidata. U sektoru usluga, nedostatak kvalificiranih radnika je najveći u kompanijama za informatičku tehnologiju i sigurnosne usluge, s 25 posto onih koje ne mogu popuniti prazna mjesta.

Zbog nedostatka kvalificiranih radnika, 58 posto ispitanih kompanija najavilo je da će povećati svoje napore u usavršavanju osoblja, dok će 15 posto zaposliti radnike koji jesu ili su blizu dobi umirovljenja od 65 godina. Samo je šest posto kompanija objavilo da bi zapošljavanje inozemnih radnika bila dobra alternativa za popunjavanje radnih mjesta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙