FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skijaški skokovi - Film o Nykanenu ruši rekorde

HELSINKI, 18. siječnja 2006. (Hina/STA) - Legendarni finski skijašskakač Matti Nykanen (43) ponovo se našao u središtu pažnje. Ovogaputa ne zbog sjajnih rezultata ili pak brojnih problema sa zakonom,već zbog autobiografskog filma koji već danima puni finska kina.
HELSINKI, 18. siječnja 2006. (Hina/STA) - Legendarni finski skijaš skakač Matti Nykanen (43) ponovo se našao u središtu pažnje. Ovoga puta ne zbog sjajnih rezultata ili pak brojnih problema sa zakonom, već zbog autobiografskog filma koji već danima puni finska kina.

Za film pod naslovom "Matti - pakao za junake", koji govori o životu jednog od najboljih finskih sportaša svih vremena već danima je nemoguće kupiti ulaznicu. Samo u prvih nekoliko dana prikazivanja gledalo ga je više od 90.000 ljudi čime je postao uvjerljivo najgledaniji finski film. Do sada je rekord držao film "Bad boys" iz 2003. godine kojeg je gledalo 20.000 ljudi.

"Matti - pakao za junake" prikazuje uspone i padove bivšeg olimpijskog pobjednika. Njegove ljubavi i razvode, probleme s alkoholom i drogama zbog kojih je neprestance punio stranice žutog tiska. Zbog velikih financijskih problema finski letač je bio prisiljen prodati većinu svojih nagrada i pokala, a neuspješno se okušao i kao pjevač. Karijeru je okončao prije 12k godina, a od tada je više puta završio u pritvoru zbog tučnjava i pijanstava. U ožujku ove godine Matti je zaradio četveromjesečnu uvjetnu kaznu zbog napada na bivšu suprugu, s kojom se nedavno ponovno oženio. U rujnu prošle godine optužen je za pokušaj ubojstva nakon što je ubo nožem nepoznatog muškarca u blizini mjesta Nokia, 180 kilometara sjeverno od Helsinkija. Sud je napad nožem okarakterizirao kao pokušaj ubojstva i Nykanen je osuđen na dvije godine i dva mjeseca zatvora zbog pokušaja ubojstva. Trenutačno sud razmatra njegovu žalbu.

Nykanen se skijaškim skokovima počeo baviti s devet godina, a tijekom godine znao je nakupiti između dvije i tri tisuće skokova. Prvi veliki uspjeh ostvario je sa 17 godina kada je postao svjetski juniorski prvak, a od tada je "leteći Finac" dominirao ovim sportom. U seniorskoj konkurenciji osvojio je 15 medalja na svjetskim prvenstvima od čega šest zlatnih. Prvu zlatnu olimpijsku medalju osvojio je u Sarajevu 1984. godine na velikoj skakaonici, dok se na maloj morao zadovoljiti srebrom. Četiri godine kasnije u Calgaryu je osvojio još tri zlatne medalje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙