FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Afrički Kup nacija - Tunis brani naslov

KAIRO, 18. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Od 20. siječnja do 10.veljače u četiri egipatska grada (Kairo, Aleksandrija, Ismailia i PortSaid) održat će se 25. Afrički Kup nacija.
KAIRO, 18. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Od 20. siječnja do 10. veljače u četiri egipatska grada (Kairo, Aleksandrija, Ismailia i Port Said) održat će se 25. Afrički Kup nacija.

Na prvenstvu nastupa 16 reprezentacija podijeljenih u četiri skupine, a naslov prvaka s posljednjeg prvenstva održanog u Tunisu brani reprezentacija Tunisa. I ove godine glavni favoriti za naslov najbolje momčadi "Crnog kontinenta" su Nigerija, Kamerun, Senegal i Tunis, a mogao bi iznenaditi i domaćin Egipat, te Obala Bjelokosti koju predvodi napadač Chelsea Didier Drogba.

"Nakon što se nismo uspjeli plasirati na svjetsko prvenstvo moramo se iskupiti našim navijačima. Moramo im pokazati kako je kiks u kvalifikacijama bio slučajan. Imamo odličnu momčad i ovo prvenstvo je prilika da to dokažemo," poručio je napadač kamerunske vrste Samuel Eto'o kojeg mnogi stručnjaci vide kao najvećeg kandidata za prvog strijelca turnira. Na kladionicama visoko kotiraju i Drogba, Nigerijac Obafemi Martins, Senegalac El Hadji Diouf, Emmanuel Adebayor iz Toga, Južnoafrikanac Benni McCarthy, te Egipćanin Mido.

Na posljednjoj afričkoj smotri u Tunisu 2004. godine nagradu za najboljeg "topnika" turnira podijelili su Kamerunac Patrick Mboma, Nigerijac Okocha, Tunižanin Francileudo dos Santos, Marakonac Youssef Mokhtari, te napadač Malia, Kanoute, koji su postigli po četiri pogotka.

Nekoliko dana prije početka natjecanja Afrička nogometna federacija (CAF) je objavila i financijsko izvješće za prošlu godinu u kojoj je CAF zaradio 12.3 milijuna dolara, što je rekordan zarada u povijesti afričkog nogometa. Kada se odbiju svi troškovi CAF je u plusu za 5.5 milijuna dolara, a još 4.6 milijuna dolara mu osigrava FIFA.

Većinu novaca CAF je dobio prodaje marketinških prava za Afrički kup, te afričku Ligu prvaka. Samo je francuska kompanija Sport Five platila pet milijuna dolara za afričku Ligu prvaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙