FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki sud presudio protiv "inteligentnog nacrta" u nastavi biologije

WASHINGTON, 21. prosinca (Hina) - Američki savezni sudac presudio jeu utorak da školski okrug u Pennsylvaniji ne može u nastavi biologijepodučavati "inteligentni nacrt", ideju da je život na zemlji stvorilonadnaravno inteligentno biće.
WASHINGTON, 21. prosinca (Hina) - Američki savezni sudac presudio je u utorak da školski okrug u Pennsylvaniji ne može u nastavi biologije podučavati "inteligentni nacrt", ideju da je život na zemlji stvorilo nadnaravno inteligentno biće.

Okružni sudac John Jones je presudio da bi poučavanje "inteligentnog nacrta" u javnim školama prekršilo američkim ustavom propisano odvajanje crkve od države.

"Zaključili smo da to nije znanost, što više kako se 'inteligentni nacrt' ne može odvojiti od svoje kreacionističke i time religijske prošlosti", rekao je sudac u presudi.

Dodao je da je školski okrug Dover iz savezne države Pennsylvania prekršio Ustav kada je naredio da njegova nastava biologije osim Darwinove terorije evolucije kao alternativu uključi i ideju "inteligentnog nacrta".

"Darwinova teorija evolucije je nesavršena. Ipak, činjenica da jedna znanstvena teorija ne može još dati objašnjenje svakog pitanja ne bi trebalo biti iskorišteno kao izgovor da se u znanstvenu poduku naturi nesigurna alternativna hipoteza temeljena u religiji ili iskrivljeno prikažu dobro utemeljene znanstvene postavke", smatra sudac.

"Inteligentni nacrt" tvrdi da su neki sustavi prirode i njegove životne forme tako složeni da ne mogu biti objašnjeni evolucijom nego se moraju pripisati neimenovanom inteligentnom stvoritelju.

Protivnici smatraju da je to prikriveni oblik kreacionizma, vjerovanja da je svijet stvorio Bog.

Doverski školski okrug je 2004. prvi u Sjedinjenim Državama u nastavu biologije uključio "inteligentni nacrt" kao alternativu Darwinovoj teoriji evolucije koja tvrdi da su biološke vrste rezultat slučajnog prirodnog odabira.

Jedanaest roditelja zajedno s Američkom udrugom za građanske slobode i Amerikancima udruženim za razdvajanje crkve i države tužilo je u prosincu 2004. školski okrug tvrdeći da je nauk "inteligentnog nacrta" neustavan i neznanstven te da mu nije mjesto u školama.

Presuda je zadala udarac američkim kršćanskim konzervativcima koji nastoje da se kreacionizam uključi u školsku nastavu u nizu američkih saveznih država.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙