FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cheney i Mubarak o Iraku, Iranu i Siriji

KAIRO, 17. siječnja 2006. (Hina/AP) - Potpredsjednik Sjedinjenih DržavaDick Cheney razgovarao je u utorak s egipatskim predsjednikom HosnijemMubarakom o političkom procesu u Iraku te sporu Zapada sa Sirijom iIranom, objavili su mediji u Kairu.
KAIRO, 17. siječnja 2006. (Hina/AP) - Potpredsjednik Sjedinjenih Država Dick Cheney razgovarao je u utorak s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom o političkom procesu u Iraku te sporu Zapada sa Sirijom i Iranom, objavili su mediji u Kairu.

Nakon susreta s Mubarakom Cheney putuje u Saudijsku Arabiju, koja je uz Egipat ključna američka saveznica među arapskim zemljama a nakratko će posjetiti i Kuvajt kako bi izrazio sućut zbog smrti dosadašnjeg vladara, emira šeika Jabera Al Ahmeda Al Sabaha.

Prema arapskim izvorima teme Cheneyevih razgovora na Bliskom istoku su stanje u Iraku nakon izbora održanih 15. prosinca, zatim kriza sa Sirijom osumnjičenom za umiješanost u ubojstvo libanonskog premijera Rafika Haririja, te nuklearni program Irana.

Cheneyev posjet pada u vrijeme eskalacije sukoba s Iranom, u vrijeme kada se Europa sve više priklanja nakani Washingtona da Iran prijavi Vijeću sigurnosti UN-a zbog nedopuštenog nuklearnog programa.

I Saudijska Arabija i Egipat dosad su oklijevali javno kritizirati iranske nuklearne aktivnosti zagovarajući zamisao da se cijeli Bliski istok, uključujući i Izrael, proglasi zonom bez nuklearnog oružja.

Washington je odbacio takvu ideju.

Cheneyeva aktualna turneja po Bliskom istoku uključuje mjesta koja su bila ispuštena prošlog mjeseca kada je morao naprasno prekinuti putovanje kako bi u Washingtonu pomogao da Senat izglasa zakon o smanjenju saveznog deficita.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙