FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnici INA-e i Bjelovara o iskoristivosti geotermalnog nalazišta Velika Ciglena

BJELOVAR, 17. siječnja 2006. (Hina) - Čelnici INA-e razgovarali su uBjelovaru s gradonačelnicom Đurđom Adlešić o projektima te naftneindustrije na bjelovarskom području.
BJELOVAR, 17. siječnja 2006. (Hina) - Čelnici INA-e razgovarali su u Bjelovaru s gradonačelnicom Đurđom Adlešić o projektima te naftne industrije na bjelovarskom području.

Predsjednik Uprave INA-e dr. Tomislava Dragičevića rekao je kako izvor geotermalne vode u Velikoj Cigleni pokraj Bjelovara koji je s temperaturom od 175 Celzijevih stupnjeva najtopliji u Hrvatskoj, zasada nije isplativ samo za proizvodnju električne energije, već je nužno i korištenje za grijanje plastenika u poljoprivrednoj proizvodnji te grijanje stanova ili bazena.

Naglasio je kako je problem što se takva vrsta energije u Hrvatskoj još dovoljno ne cijeni, ali je moguće da će se to za dvije do tri godine promijeniti.

Osim toga ulaskom Hrvatske u EU država će morati osigurati od sedam do osam posto energije iz alternativnih izvora, dodao je.

Bjelovarska gradonačelnica Đurđa Adlešić rekla je kako je potrebna izradba studije o energetskoj učinkovitosti, koja će se financirati iz nekih od vladinih ili nevladinih fonodva. Moguće je da takvu studiju financira i zainteresirani investitor, a radit će je neka institucija, poput Ekonomskog fakulteta, Instituta "Ivo Pilar" ili sličnog, dodala je.

Napomenula je kako smatraju da je riječ o bogatstvu koje treba znati iskoristiti.

Očekuje se da će ta studija biti završena ove godine, nakon čega će se više znati o mogućnostima korištenja energije iz geotermalnog nalazišta Velika Ciglena.

Čelnici INA-e najavili su i da će modernizirati sve tri benzinske crpke na bjelovarskom području, a prvo, još ove godine, onu u središtu Bjelovara, na Radićevom trgu.

Na novinarsko pitanje dokle se došlo sa slučajem krađe gazolina iz naftovoda koji vodi od Šandrovca prema Ivanić Gradu, zbog čega je potkraj studenog prošle godine na čazmanskom području došlo i do curenja tog naftnog derivata, izvršni direktor INA-e za proizvodnju nafte i plina, Mirko Zelić, rekao je da su neki odgovorni ljudi INA-e koji su trebali nadzirati i obilaziti naftovod, smijenjeni te da je to bila slabost INA-e.

Dodao je kako je riječ o široj mreži kradljivaca, o čemu će više reči policija nakon završetka istrage.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙