FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iračka policija ubila 20 zatvorenika pri pokušaju bijega

ZAGREB/BAGDAD, 28. prosinca 2005. (Hina) - Iračka policija otvorila jeu srijedu ujutro vatru na skupinu zatvorenika koji su pokušali bijegiz zatvora u Bagdadu pri čemu je više zatvorenika ubijeno, javljajuagencije citirajući izvore ministarstva unutarnjih poslova.
ZAGREB/BAGDAD, 28. prosinca 2005. (Hina) - Iračka policija otvorila je u srijedu ujutro vatru na skupinu zatvorenika koji su pokušali bijeg iz zatvora u Bagdadu pri čemu je više zatvorenika ubijeno, javljaju agencije citirajući izvore ministarstva unutarnjih poslova.

Agencija France presse citira neimenovani izvor prema kojem je "dvadeset zatvorenika ubijeno u srijedu ujutro u pokušaju bijega iz kaznenog centra u Bagdadu, a vatru su na njih otvorili čuvari".

"Zatvorenici su ubili jednog zatvorskog dužnosnika i ranili jednog čuvara oružjem otetim iz ruku čuvara", rekao je izvor.

Agencija Reuters javlja da nema točnih podataka o broju poginulih i citira policijski izvor prema kojemu je ubijeno više od 20 zatvorenika.

Drugi izvor iračkog MUP-a navodi da je bilo 15 žrtava pri pokušaju bijega, a među njima su jedan ubijeni policajac i jedan ranjeni čuvar.

Prema izvorima bijeg je počeo u trenutku kada se jedan zatvorenik dočepao oružja iz ruku zatvorskog čuvara i na njega pucao te ga ranio. U nastalom metežu navodno je drugi zatvorenik oteo kalašnjikov iz ruku drugoga čuvara i ubio ga.

Uvjeti u iračkim zatvorima kritizirani su kao izuzetno nehumani, piše agencija Reuters. Agencija podsjeća na nezadovoljstvo američkih vlasti nedavnim otkrićem tajnog bunkera u kojem su u neljudskim uvjetima irački policajci držali sunitske muslimane osumnjičene za pobunu.

Američka vojska drži pod svojim nadzorom nekih 14.000 iračkih zatvorenika, osumnjičenih gerilaca i ne želi ih predati na čuvanje iračkim vlastima sve dok ne bude sigurna da su zadovoljili minimalne zatvorske standarde.

Američki vojnici optuženi su pak za zlostavljanje zatvorenika u zloglasnom bagdadskom zatvoru Abu Ghraib tijekom 2004. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙