FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat državnih službenika o angažiranju civilnih ročnika

ZAGREB, 13. siječnja 2006. (Hina) - Sindikat državnih i lokalnihslužbenika i namještenika podržao je danas najavu ministra obraneBerislava Rončevića da će Vlada preispitati postojeći sustav vojneobveze, i to zbog načina na koji se angažiraju civilni ročnici.
ZAGREB, 13. siječnja 2006. (Hina) - Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika podržao je danas najavu ministra obrane Berislava Rončevića da će Vlada preispitati postojeći sustav vojne obveze, i to zbog načina na koji se angažiraju civilni ročnici.

Sindikat u priopćenju ocjenjuje da su civilni ročnici postali ozbiljna prepreka za privremeno i stalno zapošljavanje ne samo u državnim tijelima, nego i nevladinim organizacijama, koje ih novače čak i putem oglasa.

Po saznanjima sindikata, u 89 vrsta pravnih osoba civilni vojni rok danas služi 8.760 civilnih ročnika, od kojih mnogi i u državnim tijelima.

Zakonom o civilnoj službi propisano je kako treba voditi računa da se obavljanjem poslova civilnih obveznika ne ugrožavaju postojeća radna mjesta, ne otežava ili onemogućava pronalaženje radnih mjesta nezaposlenim osobama, upozorava sindikat.

U situaciji u kojoj je samo u sustavu obrane prošle godine više od 1.000 državnih službenika i namještenika ostalo bez posla, neprihvatljivo je i nemoralno da dio poslova državne uprave obavljaju civilni ročnici, koji se koriste od unosa podataka u upisnik poljoprivrednih gospodarstava u uredima državne uprave, do poslova prevođenja u ministarstvima.

Takvim angažiranjem civilni su ročnici postali nelojalna konkurencija na tržištu rada i jedan od razloga što se ne zapošljavaju nezaposlene osobe ili barem privremeno raspoređuju službenici na raspolaganju čak ni tamo gdje ima mogućnosti za zapošljavanje na određeno vrijeme zbog privremenog povećanja opsega posla.

Stoga sindikat traži preispitivanje potrebe angažiranja civilnih ročnika u državnoj upravi, kao i mogućnost angažiranja državnih službenika na raspolaganju ili nezaposlenih osoba za obavljanje određenih poslova koje danas obavljaju civilni ročnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙