FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat: Vlada odlučna smanjiti plaće državnim službenicima koji su štrajkali

ZAGREB, 3. siječnja 2006. (Hina) - Sindikat državnih službenika inamještenika priopćio je danas da je Vlada, prema dojavama sindikalnih povjerenika s terena, odlučna provesti odluku o smanjenjuplaće državnim službenicima i namještenicima razmjerno vremenusudjelovanja u štrajku, koji su održali 28. prosinca.
ZAGREB, 3. siječnja 2006. (Hina) - Sindikat državnih službenika i namještenika priopćio je danas da je Vlada, prema dojavama sindikalnih povjerenika s terena, odlučna provesti odluku o smanjenju plaće državnim službenicima i namještenicima razmjerno vremenu sudjelovanja u štrajku, koji su održali 28. prosinca.

Radi se o mogućnosti predviđenoj Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike da Vlada kao poslodavac može, ali i ne mora, umanjiti plaću štrajkašima.

Vladina ustrajnost da smanji plaću službenicima pokazuje koliko je principijelna kad su u pitanju korisnici državnog proračuna, jer je svojedobno platila jednodnevni štrajk prosvjetnih djelatnika i trodnevni štrajk liječnika, ističe sindikat.

Kako je u tijeku prikupljanje podataka o zaposlenicima koji su štrajkali, sindikat upozorava povjerenike kako nisu dužni poslodavcu podastrijeti podatke o štrajkašima.

Budući da Vlada stavlja državne službenike i namještenike u nepovoljniji položaj od liječnika i profesora, sindikat će od Ustavnog suda zatražiti pravorijek radi li se o diskriminaciji, koja je zabranjena Ustavom i Zakonom o radu.

Ako ne uspije sudski osporiti Vladinu odluku o kažnjavanju sudionika u štrajku po osnovi njihova društvenog položaja, štrajkašima će umanjenje plaće naknaditi sindikat, kaže se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙