FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati traže povlačenje odluke o poskupljenju komunalnih usluga u Zagrebu

ZAGREB, 16. siječnja 2006. (Hina) - Sindikalni članovi zagrebačkogGospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) na današnjoj su konferenciji zanovinare zatražili povlačenje odluke o poskupljenju komunalnih uslugau Zagrebu, te sazivanje sjednice GSV-a o toj temi.
ZAGREB, 16. siječnja 2006. (Hina) - Sindikalni članovi zagrebačkog Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) na današnjoj su konferenciji za novinare zatražili povlačenje odluke o poskupljenju komunalnih usluga u Zagrebu, te sazivanje sjednice GSV-a o toj temi.

Poskupljenje vode za 40 posto i čistoće za 30 posto, te najavljeno poskupljenje javnog gradskog prijevoza za 25 posto, neodgovoran je čin bez obzira na obrazloženja, istaknula je županijska povjerenica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Jagoda Milidrag Šmid.

Podsjetila je da se prema poslovniku bilo kakvo povećanje cijena komunalnih usluga u Zagrebu mora prethodno raspraviti na GSV-u, a kako tog sastanka nije bilo, upitan je i kredibilitet samog GSV-a.

Ako je tzv. zagrebački holding, Gradsko komunalno gospodarstvo, osnovan kako bi se povećala efikasnost i smanjili troškovi, najavljena poskupljenja dovode u pitanje vjerodostojnost proklamiranih ciljeva, upozoravaju sindikalci.

Mario Iveković iz Hrvatske udruge sindikata podsjetio je kako se već nekoliko godina na GSV-u iznose podaci o uspješnom poslovanju gradskih tvrtki. No, nakon najave poskupljenja vode, Vodoopskrba i odvodnja iznenada se, čak i u nekim medijima, od prošlogodišnjeg uspješnog poduzeća "pretvorila" u gubitaša.

Komentirajući napise da su cijene nekih komunalnih usluga u Zagrebu niže nego u nekim drugim hrvatskim gradovima, Milidrag Šmid je podsjetila da Zagreb ima najveći prirez u Hrvatskoj, ustvrdivši kako se "u Zagrebu ne može kopati asfalt i saditi mrkva i salata". Prosječna plaća u Zagrebu iznosi oko 5.000 kuna, dodala je, no realna radnička plaća niža je i do 30 posto.

Po nekim sindikalnim izračunima, poskupljenje vode i čistoće poskupjet će zagrebačku sindikalnu košaricu minimalnih životnih troškova za jedan posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙