FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stardust: kapsula se spustila na zemlju - NASA

WASHINGTON, 15. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Svemirska kapsula kojasadrži prve primjerke prašine kometa nakon putovanja po svemiru dugoggotovo 5 milijardi kilometara u nedjelju ujutro spustila se u američkuvojnu bazu u Utahu, priopćila je NASA.
WASHINGTON, 15. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Svemirska kapsula koja sadrži prve primjerke prašine kometa nakon putovanja po svemiru dugog gotovo 5 milijardi kilometara u nedjelju ujutro spustila se u američku vojnu bazu u Utahu, priopćila je NASA.

Spuštanjem kapsule završeno je sedmogodišnje putovanje NASA-inog svemirskog broda Stardust. "Ovo je apsolutno fantastičan kraj misije", rekao je Carlton Allen iz NASA-inog Svemirskog centra Johnson.

Kapsula teška 46 kilograma bit će prevezena u taj svemirski centar u Houstonu gdje će znanstvenici otvoriti aluminijski dio koji sadrži kozmičku prašinu.

Ona će se proučavati i analizirati, a budući da su kometi smrznuta tijela od leda i prašine stara i 4,6 milijardi godina, istraživači se nadaju da će prašina dati izravne odgovore na pitanja o podrijetlu našeg planetarnog sustava.

Kozmički uzorci uzeti su s kometa Wild 2, u blizini Jupitera, 2. siječnja 2004.

Ova je NASA-ina misija ukupno koštala 212 milijuna dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙