FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija i SAD dogovorile se oko prijevoza astronauta na ISS

MOSKVA, 27. prosinca 2005. (Hina/dpa) - Rusija i Sjedinjene Države uutorak su se suglasile oko prijevoza američkih astronauta naMeđunarodnu svemirsku postaju (ISS), izvijestio je direktor Ruskesvemirske agencije (Roskosmos) Anatolij Perminov.
MOSKVA, 27. prosinca 2005. (Hina/dpa) - Rusija i Sjedinjene Države u utorak su se suglasile oko prijevoza američkih astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), izvijestio je direktor Ruske svemirske agencije (Roskosmos) Anatolij Perminov.

Dosadašnji sporazum o besplatnom prijevozu astronauta prema ISS-u, zamijenit će novi, što su ga predstavnici Roskosmosa potpisali s američkom NASA-om.

Iz Roskosmosa nisu objavili pojedinosti, no zna se da se novi sporazum odnosi na redovit prijevoz američkih astronauta ruskim svemirskim letjelicama, te na transport NASA-inih prehrambenih i ostalih potrepština prema ISS-u.

"Na svakom Sojuzu tijekom 2006. bit će rezervirano mjesto za američkog astronauta", rekao je Perminov ne objavivši konkretne informacije.

"Imamo vlastite 'trgovačke' tajne", kazao je. Američka i ruska strana planiraju finalizirati opsežan sporazum o programu ISS-a tijekom prve polovine 2006. Program bi trebao završiti 2011. Prema prethodnom sporazumu američki su astronauti na ISS bili transportirani besplatno s ruskim kolegama u njihovim letjelicama, no taj sporazum istječe za nekoliko dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙