FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NASA će plaćati Rusiji za korištenje Soyuza

američkih dolara po astronautu zanjihov prijevoz raketom Soyuzom do Međunarodne svemirske postaje(ISS), objavila je u petak NASA.
CAPE CANAVERAL, Florida, 6. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Države, koje su pretekle Moskvu u utrci na Mjesec tijekom Hladnog rata, plaćat će Rusiji 21,8 milijuna američkih dolara po astronautu za njihov prijevoz raketom Soyuzom do Međunarodne svemirske postaje (ISS), objavila je u petak NASA.

Cijena je nešto viša od cijene koju su za korištenje ruske letjelice postigli prvi svjetski "svemirski turisti", a vrijedit će do 2011. godine.

NASA će platiti 43,8 milijuna dolara da bi se sadašnji zapovjednik postaje, američki astronaut Bill McArthur, u ožujku mogao vratiti kući, kao i za lansiranje i vraćanje na Zemlju astronauta Jeffreyja Williamsa, koji je u četvrtak službeno određen za člana iduće, 13. posade postaje, zajedno s Rusom Pavelom Vinogradovom i Europljaninom Thomasom Reiterom.

NASA je letove na ISS obustavila nakon nesreće space shuttlea Columbia 1. veljače 2003. Letovi su trebali biti obnovljeni prošle godine, no lansiranje space shuttlea Discovery u srpnju pokazalo je da NASA-ina flota treba dodatne popravke. Novi let zakazan je za svibanj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙