FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Velebitu jutros mrtvi pronađeni Zoran Skračić i Ivo Milun

SPLIT,15. siječnja 2006.(Hina) - Jutros oko 7,30 sati na Velebitu supronađena mrtva tijela Zorana Skračića i Ive Miluna, preostale dvojicejučer nestalih planinara, potvrdio je pročelnik Hrvatske gorske službespašavanja (HGSS) Vinko Prizmić.
SPLIT,15. siječnja 2006.(Hina) - Jutros oko 7,30 sati na Velebitu su pronađena mrtva tijela Zorana Skračića i Ive Miluna, preostale dvojice jučer nestalih planinara, potvrdio je pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Vinko Prizmić.

Planinar Miro Duplančić mrtav je pronađen još jučer.

Skupina spasioca koja je cijelu noć pretraživala područje vrha Sv. brdo dvojicu planinara pronašli su jutros u provaliji dubokoj 300 do 500 metara na strmoj padini.

Utvrđeno je da su smrtno stradali uslijed pada, odnosno proskliznuća. Oni su s grebena skliznuli po ledenoj podlozi i zapravo se smrtno ozlijedili, rekao je Prizmić.

Nakon pronalaska njihovih tijela jutros je helikopterom HV-a na Velebit prebačena još jedna skupina spasioca koja treba pomoći ostalima u izvlačenju tijela do položaja s kojega je moguće evakuiranje helikopterom.

Izvlačenje bi zbog vremenskih uvjeta moglo trajati do kasno poslijepodne, a možda i navečer i to ako helikopter uopće bude u mogućnosti prići mjestu izvlačenja, kazao je Prizmić. Ako helikopter ne bude mogao prići, izvlačenju će se pristupiti "pješke".

Na Velebitu su vremenski uvjeti malo bolji nego jučer, ali je i dalje temperatura minus deset i puše jaka bura. Najveća su opasnost vrlo glatke ledene površine na kojima je otežano kretanje pa je potrebna pomoć posebne opreme i puno pažnje, poručio je pročelnik Prizmić.

Trojica splitskih planinara pokušavala su se uspeti na vrh Sveto brdo visok 1750 metara na Velebitu, a dojavu o nestanku Gorska služba spašavanja primila je jučer oko 10 sati.

Ubrzo je pronađeno mrtvo tijelo Mire Duplančića koji je stradao od pada u 200 metara duboku provaliju i udarca u stablo. Spasioci su imali informacije da su njemu i još jednom planinaru slomljene noge.

Potraga za nesretnim planinarima trajala je cijelu noć smanjenim intezitetom na temperaturi od minus 40 stupnjeva Celzijevih pod jakim vjetrom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙