FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 15. siječnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 4,30 sati.
ZAGREB, 15. siječnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Republika Hrvatska danas slavi 14. obljetnicu međunarodnog priznanja. Prije 14 godina, 15. siječnja 1992., u jeku žestokog rata, kad je gotovo trećina Hrvatske bila pod okupacijom jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojbi, Hrvatsku je međunarodno priznalo 12 tadašnjih članica Europske unije. Priznanju zemalja Europske unije istog su se dana pridružile Austrija, Bugarska, Kanada, Madžarska, Malta, Poljska i Švicarska. Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman 15. siječnja 1992. označio je danom "koji će zlatnim slovima biti uklesan u sveukupnu, 14-stoljetnu, povijest hrvatskoga naroda". No, povijest je zabilježila da je Hrvatsku i prije toga nadnevka prvi priznao Island. Učinio je to 19. prosinca 1991., a isti dan takvu je odluku objavila i Njemačka, ali je odlučila da će njezino priznanje stupiti na snagu 15. siječnja 1992., zajedno s ostalim članicama EU-a. Posebno važno priznanje dogodilo se 13. siječnja 1992., kad je Hrvatsku, prije no što su to učinile zemlje EU-a, priznala Sveta Stolica.

Tog 15. siječnja 1992. u obraćanju hrvatskim građanima predsjednik Tuđman rekao je da je "(...) Hrvatska u tijeku cijele svoje povijesti - usprkos svim nedaćama i ograničenjima očuvala svoju nacionalnu i državnu samobitnost i nakon punih devet stoljeća vratila se u međunarodnu zajednicu kao slobodna i međunarodno priznata država. Hrvatska, svoja i suverena neće iznevjeriti svoju Europu i slobodan svijet. Ona želi biti njihova zbiljska sastavnica u izgradnji novog duhovnog obzorja i međunarodnog poretka mira i suradnje među narodima. Za oživotvorenje pune samostalnosti i neovisnosti Hrvatske dali su svoj obol, u pregnućima i žrtvama, svi naraštaji u tijeku naše napaćene, ali i slavne prošlosti".

ZAGREB - Predsjednik Vlade Ivo Sanader uputio je čestitku svim građanima Hrvatske u povodu 14. obljetnice međunarodnog priznanja naše države, izvijestio je u subotu Vladin Ured za odnose s javnošću. "Navršava se četrnaest godina međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, jednog od najvažnijih uspjeha hrvatske diplomacije. Od 15. siječnja 1992. do danas učvrstili smo svoj međunarodni položaj. (...) Početak pregovora s Europskom unijom, 3. listopada, možemo označiti kao povijesni korak u dovršetku ukupnog hrvatskog državnog i strateškog projekta, pokrenutog stvaranjem samostalne hrvatske države, njenim očuvanjem i oslobođenjem, i sada nastavljenim u ubrzanom pridruživanju najvažnijoj integraciji suvremene Europe", navodi premijer Sanader u čestitki.

SPLIT - Pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Vinko Prizmić potvrdio je u subotu navečer da je planinar, o čijem su nestanku dobili dojavu u subotu ujutro, pronađen mrtav a potraga za još dvojicom nestalih planinara i dalje traje. "Dobili smo dojavu da je jedan planinar na Velebitu, na predjelu Svetog brda, slomio obje noge. Pokrenuta je potraga, a planinar je pronađen mrtav. Naknadno smo utvrdili da su s njim bila još dvojica planinara koji se nisu vratili s uspona", izjavio je Prizmić. Napomenuo je kako je "pronađeni (smrtno stradali) planinar nastradao od pada 200 metara u dubinu i udario u stablo". Za drugom dvojicom planinara potraga traje i tijekom noći, ali smanjenim intenzitetom, zbog iznimno teških vremenskih uvjeta na Velebitu.

ZAGREB - Ako do kraja siječnja nadležne institucije ne odrade svoj posao i ne zaustave političku trgovinu mandatima, SDP će se povući iz koalicije u Velikoj Gorici, najavio je u subotu novinarima predsjednik SDP-a Ivica Račan. Koalicijska vlast u Gorici, po istraživanjima, dobro stoji, no princip valja braniti i kad nešto gubite, rekao je Račan u sjedištu SDP-a, gdje je zasjedao Glavni odbor stranke. Velikogorički gradonačelnik Tonino Picula bio je, međutim, manje eksplicitan u rokovima, izjavivši da se neće "terminski obvezivati". Izrazio je i uvjerenje da je SDP-ov pritisak dobar način da se korigira loše ponašanje Središnjeg državnog ureda za upravu.

OSIJEK - Osječki gradonačelnik Anto Đapić izjavio je u subotu, u povodu zahtjeva Državnog odvjetništva da policija oduzme snimke od TV Slavonije i Baranje na kojima navodno imenuje svjedoke u postupcima oko ratnih zločina, kako je spreman ponoviti sva izrečena stajališta vezana za političko i medijsko stvaranje slučaja Osijek, a neka državna tijela rade svoj posao. "Ako dođe do skidanja saborskog imuniteta, u Hrvatskom saboru morat će se provesti rasprava o svim događajima i otvoreno progovoriti što se sve krije iza političke i medijske hajke o događajima u Osijeku 1991. i 1992. godine", rekao je Đapić. Dodao je da se nije ogriješio o zakon, nego mu je, naprotiv, "cilj bio pomoći hrvatskome pravosuđu".

VRBOVEC - Božidar Pankretić i Damir Bajs najbliži su suradnici novog predsjednika HSS-a Josipa Friščića, odlučilo je u subotu Predsjedništvo stranke na konstituirajućoj sjednici. Predsjedništvo je Glavnom odboru stranke predložilo da Pankretića i Bajsa potvrdi za potpredsjednike HSS-a. Glavni odbor sastaje se 21. siječnja. Predsjedništvo HSS-a se složilo da Željko Pecek bude predsjednik Kluba HSS-a u Hrvatskome saboru, a njegov zamjenik Željko Ledinski.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙