FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uzlet cijena dionica posustao do kraja tjedna

NEW YORK, LONDON, 15. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Optimizam u veziizvješća korporacija o zaradama u zadnjem lanjskom tromjesečjupotaknuo je početkom prošloga tjedna novi val kupovina dionica nasvjetskim burzama, pri čemu je njujorški Dow Jones premašio 11.000bodova po prvi puta od 2001., a europski burzovni indeksi dosegnulinajviše razine u zadnjih četiri i pol godine. Međutim, do kraj tjednavećina je indeksa bila na gubitku kako tržišta zabrinjavaju snižavanjeinvesticijskog rejtinga nekoliko blue-chip dionica i iranske nuklearneambicije.
NEW YORK, LONDON, 15. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Optimizam u vezi izvješća korporacija o zaradama u zadnjem lanjskom tromjesečju potaknuo je početkom prošloga tjedna novi val kupovina dionica na svjetskim burzama, pri čemu je njujorški Dow Jones premašio 11.000 bodova po prvi puta od 2001., a europski burzovni indeksi dosegnuli najviše razine u zadnjih četiri i pol godine. Međutim, do kraj tjedna većina je indeksa bila na gubitku kako tržišta zabrinjavaju snižavanje investicijskog rejtinga nekoliko blue-chip dionica i iranske nuklearne ambicije.

Unatoč snažnom početku, američki burzovni indeksi do kraja tjedna jedva da su zabilježili neke dobitke. Tako je njujorški Dow Jones indeks ojačao svega 0,01 posto, na 10.959 bodova. No, tijekom tjedna dosegnuo je i 11.043 boda. Posljednji puta premašio je psihološki važnu granicu od 11.000 u lipnju 2001. Mnogi stratezi kažu da probijanje te granice ne signalizira nužno novi trend za dionice, no riječ je o ključnoj prekretnici koja bi mogla potaknuti raspoloženje ulagača. "Ne znam hoće li Dow Jones nastaviti rasti, no njegova vrijednost zasigurno psihološki pomaže prosječnom ulagaču", smatra Hans Olsen, analitičar bostonske brokerske tvrtke Bingham Legg Advisers. Dodao je kako su ulagači optimistični u pogledu zarada korporacija u zadnjem lanjskom tromjesečju, a pomaže i jačanje uvjerenja da će američka središnja banka Fed dokončati ciklus zaoštravanja monetarne politike.

Tehnološki Nasdaq rastao je sedam dana uzastopce, što je njegov najduži trend rasta od studenoga lani, dosegnuvši u jednome trenutku 2.331 bod, najvišu razinu u proteklih pet godina. Do kraja tjedna, međutim, malo je oslabio, završivši poslovanje na 2.317 bodova, svega 0,02 posto više nego u tjednu ranije.

Podizanje investicijskog rejtinga dionicama računalne kompanije Apple Computer dalo je veliki zamah tržištu. Dionica Applea dosegnula je rekordnu razinu od 84,8 dolara, poskupjevši 3,8 posto nakon što je Bank of America podigla svoju procjenu cjenovnog cilja za njezinu dionicu sa 78 na 87 dolara u očekivanju veće prodaje iPod-a. UBS je istodobno podigao očekivanja za cijenu njezinih dionica na 100 dolara. "Tehnološki sektor ponovno predvodi tržište, definitivno novac pritječe u taj sektor. Vjeruje se da će ciklus korporativnih ulaganja ojačati", izjavio je Owen Fitzpatrick, čelnik trgovanja dionicama pri Deutsche Bank Private Wealth Managementu.

Poskupjele su značajnije i dionice brokerskih tvrtki, poput onih Lehman Brothersa, Bear Stearnsa i Legg Masona koje su dosegnule rekordne razine. Uzlet njihovih cijena, kao i onih osiguravajućih tvrtki te banaka jača od početka godine kako rastu nade da će američka središnja banka uskoro prestati podizati kamatnih stopa. I dionice manjih kompanija na burzi nastavljaju redati snažne dobitke, pri čemu indeksi S&P 600 malih dionica i Russell 2000 bilježe povijesne rekorde. S&P 600 malih dionica dosegnuo je 369 bodova, a Russell 2000 711 bodova.

Međutim, zabrinutost zbog iranskih nuklearnih namjera te snižavanje investicijskog rejtinga nekim blue-chip dionicama oštro je pred kraj tjedna pritisnula tržišta dionica. Američka državna tajnica Condoleezza Rice priključila se europskim silama, kazavši da Iran treba prijaviti UN-ovom Vijeću sigurnosti zbog njegovih nuklearnih planova. Ulagači su nervozni zbog nesporazuma s Iranom jer bi to moglo dovesti do poremećaja u opskrbi naftom iz tog četvrtog po veličini svjetskog izvoznika. "Tržište je poduzelo previše kupovina u kratkome roku i sada se traži razlog za prodaje. On je stigao u obliku značajnih bojazni koje istaknula državna tajnica Rice vezano uz iranski nuklearni program", izjavio je Michael Jamer, trgovac pri regionalnoj ulagačkoj banci Wedbush Morgan.

Loše je odjeknulo i snižavanje investicijskog rejtinga dionicama JPMorgana te Coca-Cole. Dionica Morgana oslabila je 1,8 posto nakon što je brokerska tvrtka Piper Jaffray snizila njezin rejting, ustvrdivši da su sinergije od spajanja te banke s Bank One u potpunosti uključene u njezinu cijenu. Goldman Sachs pak snizio je rejting za dionicu najvećeg svjetskog proizvođača bezalkoholnih pića u očekivanju slabije europske potražnje. Dionica Coca-Cole potonula je tako 0,6 posto. Ta brokerska tvrtka snizila je i rejting dionici Anheuser-Busch, poznatoj po brandu piva Budweiser. Dionica te kompanije potonula je 1,6 posto.

Tržište dionica još je u kritičnoj je fazi, upozoravaju neki stratezi."Moramo vidjeti pristojne zarade korporacija kako bi cijene dionica značajnije uzletjele", rekao je Tim Biggam, strateg pri Man Securitiesu.

Dosegnuvši najviše razine u zadnjih četiri i pol godine na krilima uzleta na Wall Streetu, i europski burzovni indeksi do kraja tjedna bili su pogođeni dobitonosnim prodajama dionica te negativnim preporukama brokera. Londonski Ftse indeks oslabio je 0,42 posto, na 5.711 bodova. Frankfurtski DAX spustio se nešto više od jedna posto, na 5.483 boda.

Snažne cijene dionica na globalnim tržištima pomogle su nadoknaditi ponešto slabiju sliku korporativnih zarada u Europi, gdje su kompanije u posljednje tri godine izvješćivale o rezultatima iznad očekivanja tržišta. "Ne vjerujemo da će ovo biti četvrta godina u nizu s profitima kompanija iznad očekivanja. Neki od nepovoljnih trendova koji su pogodili američka tržišta u 2005., posebice rast kamatnih stopa i snažna valuta, pogodit će vjerojatno i europske dionice u 2006.", izjavio je Mislav Matejka, strateg pri JP Morganu.

Tržišta dionica ostvaruju dobre rezultate zbog pokazatelja solidnog gospodarskog rasta i uglavnom benigne inflacije, što omogućuje središnjim bankama da ne podižu kamatne stope, a to bi po mišljenju trgovaca trebalo i nadalje podupirati potražnju. Niske kamatne stope čine ulaganje u dionice privlačnijim jer se smanjuje premija rizika koju zahtijevaju ulagači u dionice.

Najveće dobitnice početkom tjedna bile su tehnološke dionice, a snažno su rasle i dionice naftnih te rudarskih kompanija zbog visokih cijena roba. Međutim, u petak je raspoloženje pokvarilo snižavanje investicijskog rejtinga za dionice Vodafonea, AstraZenece te još nekih farmaceutskim kompanija, što je potaknulo veće rasprodaje.

Od najvećih pojedinačnih gubitnika, pak, ističu se dionice francuske telekomunikacijske tvrtke France Telecom, zabilježivši pad cijena za više od osam posto, na 19,76 eura, što je njihova najniža razina od rujna 2004. Posljedica je to njegove objave snižene procjene rasta prihoda u 2005. s ranijih "gotovo tri" na između "dva i tri posto", te predviđanja nižeg rasta i ove godine. "Raspoloženje prema cijelom telekomunikacijskom sektoru se ohladilo", izjavio je fond menadžer Activesta, Markus Steinbeis. U prosjeku su cijene europskih telekomunikacijskih dionica oslabile 2,1 posto.Taj sektor jedini je lani zabilježio gubitak, i to za otprilike jedan posto.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao je 0,5 posto, na 16.445 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙