FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi optimizam na svjetskim burzama

NEW YORK, LONDON, 18. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Signali o mogućemzavršetku ciklusa zaoštravanja američke monetarne politike te padtečaja dolara na najnižu razinu prema euru u zadnjih šest tjedanapotaknuli su prošloga tjedna novi optimizam na Wall Streetu, a uzletcijena bilježile su i europske burze.
NEW YORK, LONDON, 18. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Signali o mogućem završetku ciklusa zaoštravanja američke monetarne politike te pad tečaja dolara na najnižu razinu prema euru u zadnjih šest tjedana potaknuli su prošloga tjedna novi optimizam na Wall Streetu, a uzlet cijena bilježile su i europske burze.

Njujorški Dow Jones indeks u tome je razdoblju porastao 0,9 posto, na 10.876 bodova. No tehnološki Nasdaq oslabio je blagih 0,2 posto na 2.253 boda. Od početka godine oba su indeksa u plusu, pri čemu Dow Jones za otprilike jedan posto, a Nasdaq za 3, posto.

Pozornost Wall Streeta protekloga je tjedna zaokupilo priopćenje američke središnje banke Fed nakon što je podigao kamatnu stopu 13. put za redom, sa4,0 na 4,25 posto. U priopćenju su američke monetarne vlasti ispustile već dugo vremena korištenu formulaciju da je monetarna politika pogodna ili stimulirajuća za gospodarstvo, što ukazuje da bi kampanja podizanja kamatnih stopa koja je započela u lipnju 2004. mogla uskoro završiti.

"Fed je blizu završetka tog ciklusa. Ispustio je u svom priopćenju izraz 'pogodna za gospodarstvo' što je zacementiralo očekivanja ulagača. Svi se sada nadaju da će gospodarstvo rasti po razumnoj stopi", rekao je John Caldwell, strateg za ulaganja pri McDonald Financial Groupu.

Ulagači su kupovali dionice financijskih kompanija, uključujući banaka, koje obično lakše zarađuju kada se kamatne stope stabiliziraju. U prosjeku su cijene dionica banaka ojačale 1,3 posto, a među predvodnicima po rastu cijena bile su dionica Citigroupa i Bank of America.

Nadalje, američka vlada objavila je kako su cijene uvoznih proizvoda u SAD-u u studenome neočekivano pale za snažnih 1,7 posto, što je na tržištu protumačeno kao znak da je inflacija umjerena. Time su još više zacementirana njihova očekivanja da će američka središnja banka uskoro završiti s ciklusom podizanja kamatnih stopa.

U međuvremenu, tečaj dolara pao je prema euru na najnižu razinu u zadnjih šest tjedana po objavi da je američki trgovinski manjak u listopadu neočekivano dosegnuo rekordnih 68,9 milijardi dolara. Slabiji tečaj dolara općenito pozitivno utječe na tržište dionica. "Sve što pojačava ciklus oporavka i održava stope gospodarskog rasta dobro je za profit", kazao je Jim Paulsen, iz brokerske tvrtke Wells Capital Management.

Po dobicima su se isticale dionice zrakoplovnog konglomerata Honeywell Internationala, ojačavši 4,5 posto po najavi iz kompanije da očekuje rast zarade u idućoj godini za čak 30 posto zbog snažne potražnje proizvođača zrakoplova. Među ostalim dobitnicama ističu se i dionice proizvođača robe široke potrošnje Procter&Gamblea, koje su poskupjele 2,8 posto, nakon što je najavio tromjesečne rezultate poslovanja iznad ranijih procjena. Oštar rast postigle su i dionice farmaceutske kompanije Pfizer, za 6,5 posto, pošto će biti za još godinu dana omogućeno financiranje njegova lijeka za impotenciju Viagre iz državnih fondova.

Istodobno, na europskim burzama nastavljen je uzlet cijena uobičajen za kraj godine. Londonski Ftse porastao je 0,25 posto, na 5.531 bod. Frankfurtski DAX indeks bio je na dobitku 1,34 posto, dosegnuvši 5.353 boda.

Dionice kemijskog diva Degusse skočile su 2,3 posto nakon izvješća da se rudarska tvrtka RAG sprema kupiti 43 posto udjela u toj njemačkoj tvrtki koji drži energetski div E.ON. Dionice E.ON-a ojačale su pritom više od tri posto. Od dobitnika se ističu i dionice francuske tvrtke Suez, sa skokom cijene dionica od 1,9 posto nakon što im je Morgan Stanley podigao investicijski rejting.

Značajniji rast cijena ostvario je i Philips, za četiri posto, na temelju vijesti o planiranom razmatranju mogućnosti udruživanja i akvizicija za svoje poslovanje s poluvodičima. "To se smatra dobrom viješću. Tvrtka kaže da je u tom poslovanju veličina važna. Naziremo konsolidaciju", kazao je jedan trgovac dodajući kako bi mogući kandidati za udruživanje s Philipsovim poslovanjem s poluvodičima mogli biti STMicroelectronics ili Infineon.

Među većim dobitnicama bila je i dionica industrijskog konglomerata Siemens, koja je poskupjela 1,5 posto nakon što joj je Deutsche Bank podigla investicijski rejting i ciljanu cijenu dionica sa 65 na 85 eura. "Postajemo sve sigurniji u to da je čelnik Klaus Kleinfeld ozbiljan po pitanju poboljšanja Siemensove financijske izvedbe i povećanja njegove vrijednosti", objavila je Deutsche Bank u svojoj obavijesti.

Na strani gubitnika bila je dionica Deutsche Banka, potonuvši 1,6 posto nakon što je njezina podružnica za ulaganja u nekretnine zamrznula šest milijardi eura vrijedan fond za ulaganje u nekretnine koji je zapao u teškoće. Drugdje u financijskom sektoru dionice su ojačale, predvođene bankom ABN Amro, koje su poskupjele za 0,5 posto pošto je izvijestila da će smanjiti godišnje troškove za 750 milijuna eura do 2008, prodati svoje podružnice za nekretnine i provesti restrukturiranje.

Indeks Tokijske burze Nikkei spustio se otprilike dva posto, na 15.096 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙