FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dow Jones nije ispunio očekivanja Wall Streeta u 2005.

NEW YORK, LONDON, 1. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Na samomzavršetku 2005. očito je da najvažniji američki burzovni indeksi nisuispunili očekivanja Wall Streeta, a da su europski indeksi dosegnulinajviše razine u gotovo pet godina, a japanski u dva desetljeća.
NEW YORK, LONDON, 1. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Na samom završetku 2005. očito je da najvažniji američki burzovni indeksi nisu ispunili očekivanja Wall Streeta, a da su europski indeksi dosegnuli najviše razine u gotovo pet godina, a japanski u dva desetljeća.

Zarade američkih korporacija premašile su očekivanja u 2005, no indeks S&P 500 ove je godine ojačao svega 3,95 posto, na 1.259 bodova. Dow Jones je do četvrtka bio tek 0,3 posto jači nego početkom godine, na 10.816 bodova. Analitičari pritom ne prozivaju korporativnu Ameriku nego ukazuju prstom na monetarnu politiku američke središnje banke Fed te snažni porast cijena energenata kao uzroke lošije izvedbe na tržištu dionica tijekom 2005.

"Dva su glavna faktora koja su ograničila rast na tržištima dionica i to podizanje kamatnih stopa i cijene energenata koje su ojačale mnogo više nego su ljudi očekivali", izjavio je Tobias Levkovich, strateg za američke institucionalne investitor e pri Citigroupu.

Počevši od lipnja 2004. umjerena kampanja podizanja kamatnih stopa za 0,25 postotnih bodova rezultirala je time da je u prosincu ključna kamatna stopa dosegnula 4,25 posto. Rast kamatnih stopa smatra se negativnim za dionice jer povećava troškove kreditiranja kompanijama i potrošačima. "U posljednjih četiri do pet mjeseci pojavila se neizvjesnost oko toga što će Fed učiniti", kazao je Scott Wren, strateg pri A.G. Edwards&Sonsu. "Po našem mišljenju, kamatne stope već su previsoke".

Održavanje inflacije pod kontrolom bio je primarni razlog zašto je Fed zaoštravao monetarnu politiku, a nju su poticali rastući troškovi nafte i plina. "Činjenica da je inflacija porasla i uzrokovala da Fed podiže kamatne stope djelomično je bila potaknuta skokom cijena energenata uslijed razaranja uragana Katrine. Bilo je mnogo zabrinutosti oko majke prirode ove godine", ocijenio je Jeff Kleintop, strateg pri OPNC Advisorsu.

Cijena sirove nafte dosegnula je krajem kolovoza rekordnih 70,85 dolara za barel nakon što je Katrina pomela naftne platforme i onemogućila rad naftnih rafinerija u Meksičkom zaljevu. "Bilo je to previše za tržište dionica. Inače, ova je godina mogla biti još bolja nego 2004. da zarade većine kompanija nisu bile pritisnute energetskim troškovima", smatra Rick Meckler, predsjednik investicijske tvrtke LibertyView Capital Managementa.

U očekivanju 2006. stratezi i analitičari su optimistični. Očekuje se da će američke monetarne vlasti zaustaviti ciklus podizanja kamatnih stopa tijekom prvog tromjesečja, te da će ishlapiti šok od cijene nafte u visini 60 dolara za barel. Ipak, ima i opreznih, koji upiru prstom u mogući kolaps američkog tržišta nekretnina, neki se analitičari pribojavaju novih razornih uragana, a poneki i izbijanjem pandemije ptičje gripe.

Na Tokijskoj burzi zabilježena je najbolja godina poslovanja od 1980-tih, karakterističnih po mjehuriću cijena imovine. Nikkei indeks je dosegnuo najvišu razinu u proteklih pet godina od 16.111 bodova, što je 40,24 posto više nego krajem 2004. Tako snažan skok vrijednosti upućuje na njegovu najbolju godišnju izvedbu od 1986.

Europska tržišta godinu također završavaju s dobrom izvedbom. Burzovni indeksi završili su godinu na najvišim razinama u zadnjih gotovo pet godina. U prosjeku su cijene europskih dionica ove godine poskočile 23 posto, što je njihova najbolja godišnja izvedba od 1999.

Profiti kompanija rasli su dvostruko brže nego se očekivalo početkom godine. Zajedno s uzletom aktivnosti spajanja i akvizicija, sve je to podržavalo ulaganja u dionice tijekom 2005., a većina analitičara očekuje da se taj trend nastavi i početkom 2006.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙