FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optimizam ulagača nastavljen i u novoj godini

NEW YORK, LONDON, 5. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Optimizam ulagačana svjetskim burzama zbog signala o skorom završetku ciklusazaoštravanja američke monetarne politike te izgleda za većim ulaganjemkorporacija u 2006. ojačao je prošloga tjedna vrijednosti najvažnijihsvjetskih burzovnih indeksa.
NEW YORK, LONDON, 5. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Optimizam ulagača na svjetskim burzama zbog signala o skorom završetku ciklusa zaoštravanja američke monetarne politike te izgleda za većim ulaganjem korporacija u 2006. ojačao je prošloga tjedna vrijednosti najvažnijih svjetskih burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je do četvrtka 0,9 posto, na 10.880 bodova. Tehnološki Nasdaq dosegnuo je 2.263 boda.

Željno iščekivana zabilješka s posljednjeg sastanka Fed-ova Vijeća za operacije na otvorenom tržištu u prosincu pokazala je da je američka središnja banka blizu završetka svog 1,5 godišnjeg ciklusa podizanja kamatnih stopa. "Fed nam govori da misli na to kako ne bi trebalo gospodarstvo zagušiti visokim kamatnim stopama jer bi to ugrozilo umjereni rast u ovoj godini, a tržište to prihvaća s olakšanjem", ocijenio je raspoloženje na tržištu Ernie Ankrim, glavni investicijski strateg pri Russell Investment Groupu.

Dionice kompanija senzitivnih na izmjene kamatnih stopa poput brokerskih tvrtki, osiguravatelja i banaka su ojačale, pri čemu se po dobitcima isticala dionica Citigroupa, najveće svjetske financijske institucije, za 1,6 posto.

Rast cijena dionica na samom početku godine potaknuli su i dobitci dionica energetskih kompanija kao što je Exxon Mobil. Njegove dionice ojačale su za 4,1 posto, što je najveći dnevni postotak u gotovo četiri godine, kako cijene sirove nafte rastu zbog posljedica sukoba Rusije i Ukrajine oko cijene plina.

Zajedno sa završetkom ciklusa podizanja kamatnih stopa, ulagači očekuju veća kapitalna ulaganja kompanija u 2006. u odnosu na osobnu potrošnju Amerikanaca, od čega uobičajeno profitiraju tehnološke dionice, poput proizvođača mrežne opreme Cisco Systemsa. Njegova dionica poskupjela je 2,1 posto. "U novoj godini mnogo je ulagača ohrabreno u pogledu potrošnje korporacija", izjavio je Mark Bronzo, izvršni direktori Gartmore Separate Accounts.

Dionice Googlea, najviše korištenog pretraživača interneta u svijetu, dosegnule su rekordnu razinu od 448,96 dolara, nakon što je jedna brokerska tvrtka podigla njihov investicijski rejting. Podignuta je i procjena cijene njegovih dionica s 360 na 550 dolara.

Na europskim burzama cijene dionica protekloga su tjedna dosegnule nove najviše razine u zadnjih četiri i pol godine. Londonski Ftse indeks porastao je do četvrtka 1,3 posto, na 5.713 boda. Frankfurtski DAX ojačao je oko jedan posto, na 5.513 bodova, premašivši u srijedu po prvi puta u zadnje četiri i pol godine razinu od 5.500 bodova.

Uzlet cijena na Frankfurtskoj burzi bilježi se već nekoliko tjedana, budući su ulagači uvjereni da su njemačke kompanije dobro pozicionirane za ostvarivanje profita od porasta svjetske trgovine, a oporavlja se i domaća potrošnja. Tržište potiče i percepcija malih ulagača da će kamatne stope ostati niske, pa im se ulaganje u dionice čini prilikom za visoke zarade, četiri godine nakon što su se u velikom broju 'opečeni' povukli s tržišta. "Stvari ponovno teku lijepo. Raspoloženje ulagača je ružičasto. Ipak, očekujemo konsolidaciju idućega tjedna", rekao je jedan njemački trgovac.

Vodeći dobitnik bio je britanski maloprodajni lanac Next, sa skokom cijena dionica od osam posto, nakon što je izvijestio o snažnim rezultatima prodaje za Božić. Takvi podaci naveli su kompaniju da objavi kako očekuje da će njezina dobit premašiti tržišna očekivanja budući su ulagači uočili veći optimizam među britanskim potrošačima. "Tržište očajnički traži neke dobre vijesti u sektoru maloprodaje, a ovi su im podaci došli kao na pladnju", kazao je Richard Hunter, analitičar pri Hargreaves Lansdown Stockbrokers.

Od značajnijih dobitnika izdvaja se i softverski div SAP, čije su dionice skočile 2,7 posto, na najvišu razinu od travnja 2002., nakon što je Hasso Plattner povećao svoj udjel u kompaniji. Na strani dobitnika bili su još Telecom Italia i Capgemini nakon što je njihovim dionicama podignut investicijski rejting. Dionice Telecom Italia ojačale su 1,8 posto a one Capgeminija 4,1 posto.

"U mjesecu siječnju preferiramo ulaganja u ciklične, naftne i kompanije baznih sirovina budući su one izravnije izložene gospodarskom rastu", kazao je Cesar Martinez, čelnik dionica u španjolskom fond menadžeru GesMadridu, koji očekuje da će najnoviji gospodarski pokazatelji pokazati snažan rast u Europi i u SAD-u.

Indeks Tokijske burze Nikkei postigao je novu najvišu razinu pri zatvaranju u zadnjih pet godina, dosegnuvši 16.344 bodova, ojačavši 0,5 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙