FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Kraljevici porinut tanker

KRALJEVICA,14. siječnja 2006. (Hina) - U brodogradilištu "Kraljevica"danas je u more porinut brod "Asphalt Transporter" za naručiteljaAsphalt Carrier Shipping Company iz Cipra.
KRALJEVICA,14. siječnja 2006. (Hina) - U brodogradilištu "Kraljevica" danas je u more porinut brod "Asphalt Transporter" za naručitelja Asphalt Carrier Shipping Company iz Cipra.

To je tanker za prijevoz asfalta, kemikalija i naftnih prerađevina nosivosti 9200 tona. Duljine je 108,5 metara, širine 18,6 metara a visine 10,6 metara. Pogonski stroj je snage 9200 kilovata a na pokusnoj plovidbi dosegao je najveću brzinu od 13,4 čvora.

Direktor brodogradilišta Ivica Šegulja istaknuo je da je riječ o zahtjevnoj gradnji zbog potrebe da se brodski teret kao što su asfalt ili bitumen cijelo vrijeme prijevoza zagrijava u tankovima do najviše 250 stupnjeva Celzijusovih.

Kraljevičko brodogradilište trebalo je osmisliti cjelokupni sustav teretnog prostora i strojeva za zagrijavanje budući da do serije od četiri tankera, od kojih je danas porinuti treći, nije građen brod takvog tipa na našoj obali Jadrana.

Teretni prostor je podijeljen u tri bloka tankova, koji leže na elastičnim osloncima zbog utjecaja temperaturnih razlika na metal.

Šegulja je naveo da je u knjizi narudžbi brodogradilišta "Kraljevica" osam brodova a u planu za ovu godinu je sedam primopredaja, šest porinuća i tri postavljanja kobilica za gradnju novih brodova.

Nakon porinuća, na isti navoz je postavljena kobilica za četvrti istovjetni brod za ciparskog naručitelja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙