FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: vanjskotrgovinski deficit premašio 9 milijardi dolara

ZAGREB, 30. prosinca 2005. (Hina) - Podatci o robnoj razmjeni Hrvatskes inozemstvom za razdoblje od siječnja do studenog ove godine pokazujuda se uz brži rast uvoza od izvoza povećava vanjskotrgovinski deficitkoji je premašio 9 milijardi dolara, a pokrivenost uvoza izvozomiznosi svega 47 posto.
ZAGREB, 30. prosinca 2005. (Hina) - Podatci o robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom za razdoblje od siječnja do studenog ove godine pokazuju da se uz brži rast uvoza od izvoza povećava vanjskotrgovinski deficit koji je premašio 9 milijardi dolara, a pokrivenost uvoza izvozom iznosi svega 47 posto.

Ukupan hrvatski izvoz u prvih jedanaest mjeseci ove godine iznosio je 47,39 milijardi kuna ili 7,99 milijardi dolara, dok je istodobno uvezeno roba u vrijednosti 100,78 milijardi kuna ili 16,99 milijardi dolara, privremeni su podatci koje je danas objavio Državnog zavoda za statistiku.

Izraženo u kunama izvoz je u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje povećan za 7,7 posto, a uvoz za 10,5 posto, dok iskazano u američkim dolarima, a pod utjecajem smanjenja tečaja, izvoz bilježi porast za 10,2 posto, a uvoz za 13 posto.

Takva su kretanja utjecala na povećanje deficita u robnoj razmjeni za 15,7, ili 1,22 milijarde dolara u odnosu na jedanaest mjeseci prošle godine.

Vanjskotrgovinski deficit za razdoblje od siječnja do listopada ove godine iznosi 53,38 milijardi kuna, što je gotovo 6 milijardi kuna više od vrijednosti ukupnog uvoza.

Iskazano u američkim dolarima deficit robne razmjene premašio je 9 milijardi dolara, čime je za više od milijardu dolara premašio vrijednost izvoza u jedanaest mjeseci, a viši je i za 442 milijuna dolara u odnosu na deficit za cijelu prošlu godinu (2004. deficit je iznosio 8,56 milijardi dolara).

Na kretanja u vanjskotrgovinskoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom, posebice na izvoz, značajno utječe brodogradnja (proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava).

Izvoz brodova u prvih jedanaest mjeseci ove godine u iznosu 875,9 milijuna dolara, niži je za 13,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Isključi li se iz statistike robne razmjene brodogradnja, izvoz raste po stabilnijim stopama, odnosno bez brodogradnje porast izvoza bi bio oko 14 posto.

Na rast uvoza pak velik utjecaj imao je rast cijena nafte i naftnih derivata, što se odražava i u povećanju vrijednosti uvoza u djelatnostima vađenja sirove nafte i zemnog plina, a uvoz u iznosu 1,62 milijarde dolara veći je za 35,4 posto u odnosu na jedanaest mjeseci prošle godine, te proizvodnji koksa i naftnih derivata koja s iznosom od 589 milijuna dolara bilježi porast za 70,5 posto.

Najznačajniji vanjskotrgovinski partner Hrvatske i dalje su zemlje EU u koje je u jedanaest mjeseci izvezeno roba u vrijednosti 5,02 milijarde dolara, a uvezeno u vrijednosti 11,14 milijarde. I izvoz i uvoz u zemlje Unije rasli su po stopi od 6,3 posto.

(Hina) xbn yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙