FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dirigent Miroslav Homen proslavio 40 godina umjetničkog rada

RIJEKA,13. siječnja 2006.(Hina) - Dirigent Miroslav Homen, ravnanjem uoperi "Rigoletto" Giuseppea Verdija, večeras je u riječkom HNK "Ivanapl. Zajca" svečano proslavio 40 godina umjetničkog rada.
RIJEKA,13. siječnja 2006.(Hina) - Dirigent Miroslav Homen, ravnanjem u operi "Rigoletto" Giuseppea Verdija, večeras je u riječkom HNK "Ivana pl. Zajca" svečano proslavio 40 godina umjetničkog rada.

Miroslav Homen rođen je u Dubrovniku 1940. godine. Glazbenu akademiju završio je u Sarajevu nakon čega je postao dirigent sarajevske Opere i Baleta. Od 1986. godine je izvanredni profesor na studiju opernih uloga i korepeticije opere na sarajevskoj Muzičkoj akademiji.

U riječki HNK došao je 1992., te je preuzeo mjesto dirigenta, a u sezoni 1993./94. bio je ravnatelj Opere.

Miroslav Homen kontinuirano se, uz dirigiranje, bavi simfonijskom djelatnošću.

Redatelj i scenograf večerašnje izvedbe "Rigoletta" je Zlatko Kauzlarić Atač, a uz Orkestar i Zbor riječkog HNK-a "Ivana pl. Zajca" u predstavi su nastupili i Sergej Kiselev, Tomislav Bekić, Olga Šober i Siniša Štork.

Ova izvedba "Rigoletta" je obnova predstave prvotno postavljene u riječkom HNK-u 1996. godine. Pomoćnik redatelja i koreograf u izvornoj inačici predstave bio je Antun Marinić, a u ovoj je koreografiju obnovio Carlos Araya. Kostimografkinja je Ružica Nenadić-Sokolić, a koncertni majstor Danijela Maras Mendiković.

Verdijeva opera "Rigoletto" u izvornoj izvedbi iz 1996. godine dobila je niz nagrada, kao što je Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini a dirigent Miroslav Homen i pjevačica Olga Šober dobili su nagradu "Milka Trnina".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙