FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijere nacionalnih kazališnih kuća u siječnju

ZAGREB, 2. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatsko narodno kazalište (HNK) uZagrebu pripremilo je za siječanj dvije operne premijere koje će bitiizvedene istu večer, a Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinupremijeru Krležine drame "U agoniji".
ZAGREB, 2. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Zagrebu pripremilo je za siječanj dvije operne premijere koje će biti izvedene istu večer, a Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu premijeru Krležine drame "U agoniji".

Premijerne izvedbe opera "Cavalleria rusticana" Pietra Mascagnija i "Pagliacci" Ruggiera Leoncavalla održat će se 20. siječnja.

Uobičajeno je da se najbolje verističke opere, koje su ujedno i prve napisane, izvode u jednoj opernoj večeri. Od prvih zagrebačkih izvedbi 1893. obje su se često zajedno nalazile na repertoaru.

Dirigent je Loris Voltolini, redatelj Plamen Kartaloff, kostimograf Leo Kulaš, a scenograf Ivo Knezović. Asistenti dirigenta su Gianlucca Marciano i Robert Homen, asistentica redatelja Jasna Žarić, a asistentica kostimografa Tajana Meštrović.

Verizam je stilski pravac nastao u talijanskoj opernoj umjetnosti početkom 20. stoljeća, usporedno s verizmom u književnosti.

Akcije protagonista verističkih opera nošenih burnim osjećajima traže brzo razvijanje događaja, brzo nizanje prizora u neprekidnoj napetosti koji dovode do konačne katastrofe. Melodramatska veristička opera efektno je spojila elemente talijanske operne tradicije s raspjevanim melodijama narodnih napjeva.

Varaždinski HNK će 26. siječnja imati premijeru predstave "U agoniji" Miroslava Krleže.

Priču o bivšem časniku, potpukovniku Lenbachu koji u kratkom vremenu mora vratiti dug o kojem ovisi njegovo poštenje i čast, režira Petar Veček.

Laura, Lenbachova supruga koja ga je već znala izvlačiti iz sličnih neugodnih situacija, ovaj put mu odbija pomoći jer joj je dosta njegovih neprestanih opijanja, dugovanja i skandala. Usred njihove najžešće svađe stiže posjetitelj, advokat Križovec, veliki prijatelj i "treći" u obitelji Lenbach.

U predstavi glume Ivica Plovanić, Jagoda Kralj Novak, Marinko Prga, Marija Krpan, Darko Plovanić, Nikolaj Popović.

Hrvatska narodna kazališta u Splitu, Osijeku i Rijeci u siječnju ne će imati premijernih predstava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙