FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavnički dom za brzo uključenje Hrvatske u NATO

WASHINGTON,15. prosinca(Hina) - Zastupnički dom američkog Kongresausvojio je u srijedu rezoluciju kojom preporuča da se Hrvatska štoprije uključi u NATO odajući joj priznanje za bitan napredak uispunjavanju kriterija za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu.
WASHINGTON,15. prosinca(Hina) - Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je u srijedu rezoluciju kojom preporuča da se Hrvatska što prije uključi u NATO odajući joj priznanje za bitan napredak u ispunjavanju kriterija za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu.

Rezolucija H. Res. 529 odaje priznanje Hrvatskoj na njezinom napretku u zadovoljavanju političkih, ekonomskih, vojnih i drugih zahtjeva za članstvo u NATO-u i preporuča da Hrvatska bude pozvana u puno članstvo Saveza što je prije moguće.

"S potpunim ispunjenjem NATO-ovih smjernica i kriterija za članstvo, Hrvatska treba biti pozvana u punopravno članstvo Sjevernoatlantskog saveza, što je najranije moguće", stoji u jednoglasno usvojenoj Rezoluciji.

Dokument navodi kako je Hrvatska od stjecanja neovisnosti značajno napredovala u jačanju svojih demokratskih institucija, poštivanju ljudskih prava i vladavini prava i odaje joj priznanje za doprinos u borbi protiv globalnog terorizma te konstruktivno sudjelovanje u Američko-jadranskoj povelji.

Hrvatsku se ističe kao pouzdanog partnera Sjedinjenih Država koji aktivno pridonosi stabilizaciji jugoistočne Europe.

Rezolucija također odaje priznanje hrvatskoj Vladi za suradnju s Haškim sudom, napominjući da je Europska unija s Hrvatskom otpočela pristupne pregovore ocjenjujući kako u potpunosti surađuje sa Sudom.

Rezolucija ocjenjuje da bi Hrvatska mogla dati značajan doprinos NATO-u te da je već poslala vojne snage u Afganistan kao dio međunarodnih sigurnosnih snaga koje predvodi NATO i da sudjeluje u Inicijativi protiv širenja oružja masovnog uništavanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙