FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rončević: Izvješće o Oružanim snagama ne prikriva stvarno stanje

ZAGREB, 13. siječnja 2006. (Hina) - Ministar obrane Berislav Rončevićpredstavio je u petak Izvješće o spremnosti obrambenog sustava,provođenju kadrovske politike i stanju u Oružanim snagama RepublikeHrvatske koje je u četvrtak prihvatila Vlada i poslala ga Saboru nausvajanje.
ZAGREB, 13. siječnja 2006. (Hina) - Ministar obrane Berislav Rončević predstavio je u petak Izvješće o spremnosti obrambenog sustava, provođenju kadrovske politike i stanju u Oružanim snagama Republike Hrvatske koje je u četvrtak prihvatila Vlada i poslala ga Saboru na usvajanje.

Izvješće je objektivno i ne prikriva stvarno stanje, rekao je ministar. Točno je da je vojna tehnika i naoružanje staro i da im ističe rok upotrebe, ali započeto je moderniziranje tehnike i naoružanja kao i podmlađivanje ljudi u Oružanim snagama i MORH-u, dodao je. Objasnio je da je izvješće Vladi kasnilo jer se njime željelo obuhvatiti financijsko razdoblje do kraja 2005. To je prvo izvješće koje objektivno predstavlja stanje u OS, ocijenio je.

Prema izvješću, tenkovi su prosječne starosti 35 godina, inženjerijska tehnika 25 do 30 godina, u uporabi je 10 do 12 MIG-ova 21, a u 2006. istječe i vijek uporabe četiri školska aviona U-75. Međutim, podignuta je razina tehničke ispravnosti na oko 75 posto, rekao je Rončević naglasivši kako je kroz razne programe započelo desetljeće modernizacije Oružanih snaga.

Prema njegovoj i ocjeni u Izvješću, Republici Hrvatskoj ne prijeti direktna vojna agresija, a što se tiče prijetnji međunarodnog terorizma on se, rekao je ministar ne suzbija topništvom već razmjenom povjerljivih informacija.

Netočnim je ocijenio medijske najave o ukidanju vojnog roka rekavši da se razmišlja o "zamrzavanju" upućivanja na vojni rok i o dragovoljnom služenju, ali nikako prije 2010.

Najavio je i ustrojavanje posebnog poduzeća u državnom vlasništvu unutar Ministarstva obrane "Pleter d.o.o. koje bi zapošljavalo ljude koji više ne zadovoljavaju kriterije Ministarstva obrane i Oružanih snaga. Ono bi se bavilo uslužnim djelatnostima kao i zaštitarskim poslom. Zaštitari "Pletera", umjesto vojnika, osiguravali bi objekte MORH-a, kazao je Rončević na konferenciji za novinare.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙