FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Stoljećima ove godine izabrana djela Ujevića, Šopa, Nemčića, Lukasa, Kordića

ZAGREB, 13. siječnja 2006. (Hina) - U sklopu biblioteke Stoljećahrvatske književnosti ove se godine planira objavljivanje devetsvezaka djela hrvatskih književnika.
ZAGREB, 13. siječnja 2006. (Hina) - U sklopu biblioteke Stoljeća hrvatske književnosti ove se godine planira objavljivanje devet svezaka djela hrvatskih književnika.

Bit će objavljena trosveščana izbrana djela Tina Ujevića, drugi svezak izabranih djela Josipa Jurja Strossmayera, Tragedije XVI. stoljeća te izabrana djela Nikole Šopa, Filipa Lukasa, Lucijana Kordića i Antuna Nemčića.

Izdavanje izabranih djela ovisi o sredstvima i ažurnosti suradnika, izjavio je glavni urednik biblioteke akademik Vlatko Pavletić. Po njegovim riječima, ima puno naručenih radova, ali se suradnici ne pridržavaju rokova, što usporava i stvara poteškoće na tome jedinstvenomu znanstvenom projektu.

Pavletić upozorava kako unatoč tomu što već više od deset godina izlaze djela hrvatskih književnika po novim tekstološkim načelima, još nije objavljena prava stručna kritika o biblioteci.

Zaslužnim za novi tekstološki pristup djelima hrvatskih književnika smatra akademika Josipa Vončinu, jednog o dvojice izvršnih urednika biblioteke, koji je svojom raspravom "Tekstološka načela za pisanu baštinu hrvatskog jezičnog izraza", objavljenom kao zasebni svezak Stoljeća, utemeljio u nas tekstologiju kao disciplinu.

Vončinina tekstologija osnova je za rad na Stoljećima i njegov je doprinos u tome izvanredan, ističe Pavletić, napominjući kako se zahvaljujući tim načelima u Stoljećima ne iznevjeruje autentični tekst.

Prije se kod izdavanja djela starih hrvatskih pisaca mijenjalo sve - od pravopisa do leksika, izjavio je napominjući kako to po novim tekstološkim načelima više nije moguće.

Znanstveni projekt Stoljeća hrvatske književnosti Pavletić smatra i svojevrsnom znanstvenom radionicom u sklopu koje je magistriralo četvero djelatnika, dva su u postupku stjecanja doktorata, a jedan je doktorirao.

Konačno, u Stoljećima ove godine izlaze izabrana djela Antuna Nemčića, koji je bio zaboravljen i zanemaren, izjavio je Pavletić, dodajući kako će za mnoge njegova djela biti pravo otkriće i iznenađenje da takvi tekstovi postoje, posebno u pogledu hirovitost i vrckavost stila.

Pavletić važnim smatra i objavljivanje izbora iz djela Filipa Lukasa, koji je dugo bio etiketiran i nazivan rigidnim desničarom, a Matica hrvatska, kojoj je bio dugogodišnji predsjednik, trebala ga zatajiti.

Tijekom druge polovice 2006. uredništvo Biblioteke započet će rad na rukopisima Antuna Sasina i Marina Benetovića, Marka Marulića te na drugom popravljenom izdanju djela Ante Starčevića.

Stoljeća hrvatske književnosti obuhvatit će više od tristo svezaka najvrjednijih djela ostvarenih hrvatskom književnom riječju od prvih srednjovjekovnih spomenika do brojnih trajnih vrednota suvremene književnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙