FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zapljena zaštićenih vrsta ptica u Slavonskom Brodu

OSIJEK, 12. siječnja 2006. (Hina) - Inspekcija zaštite prirode sinoć jekod dvojice hrvatskih državljanina u Slavonskom Brodu zaplijenila 19protuzakonito ulovljenih ili uzgajanih zaštićenih ptica, izvijestio jedanas u Osijeku viši inspektor zaštite prirode Ministarstva kulturemr. Željko Vuković.
OSIJEK, 12. siječnja 2006. (Hina) - Inspekcija zaštite prirode sinoć je kod dvojice hrvatskih državljanina u Slavonskom Brodu zaplijenila 19 protuzakonito ulovljenih ili uzgajanih zaštićenih ptica, izvijestio je danas u Osijeku viši inspektor zaštite prirode Ministarstva kulture mr. Željko Vuković.

Inspekcijskim je nadzorom Vuković u nazočnosti djelatnika brodsko-posavske Policijske uprave utvrdio kako su ptice protuzakonito nabavljene, ulovljene i uzgajane, među ostalim, križanjem zaštićenih divljih vrsta ptica s kanarincima kako bi dobili križanace koje su vlasnici poslije prodavali po 250 kuna.

"Budući da su lov, trgovina, uzgoj, razmnožavanje i držanje zaštićenih vrsta divljih ptica strogo zabranjeni po Zakonu o zaštiti prirode, kazna za takav prekršaj je 7000 eura, pa će inspekcija prekršitelje prijaviti prekršajnom sudu", kazao je za Hinu viši inspektor Vuković.

Inspekcija je zaplijenila pronađene zaštićene vrste ptica, među kojima su češljugari, konopljarka i zimovka. Od njih će neke biti puštene u prirodu jer su tek nedavno ulovljene, a druge, koje su bile duže zatočene, bit će smještene u jedan od državnih azila za zaplijenjene zaštićene vrste životinja.

Po riječima višeg inspektora Vukovića nedopušte lov, uzgoj i prodaja zaštićenih vrsta ptica raširena je u cijeloj Hrvatskoj, posebice u Dalmaciji, Zagrebu, Rijeci i Slavonskom Brodu. Premda je "teško govoriti o tamnoj brojci onih koji se time bave, moja je procjena da to organizirano čini stotinjak ljudi, među kojima su neki i članovi ornitoloških društava", upozorio je Vuković.

(Hina) xvsik yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙