FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska: Nema novih slučajeva ptičje gripe

ZAGREB, 10. siječnja 2006. (Hina) - U Hrvatskoj nema novooboljelihdivljih ptica od ptičje gripe, rekao je u utorak predsjednikPovjerenstva za praćenje epidemiološkog stanja i prevenciju ptičjegripe Mate Brstilo.
ZAGREB, 10. siječnja 2006. (Hina) - U Hrvatskoj nema novooboljelih divljih ptica od ptičje gripe, rekao je u utorak predsjednik Povjerenstva za praćenje epidemiološkog stanja i prevenciju ptičje gripe Mate Brstilo.

Brstilo je uputio apel svim lovcima te uzgajivačima peradi da i dalje surađuju sa stručnim službama i svaki mogući sumnjivi slučaj divljih ptica i peradi odmah prijave.

Podsjetio je da je Hrvatska bila prva zemlja koja je virus ptičje gripe, čim se pojavio 21. listopada 2005., uspjela suzbiti rigoroznim mjerama i spriječiti da se proširi na domaću perad.

Sada kritičari koji su tvrdili da nije trebalo usmrtiti svu perad u okolici našičkog i ribnjaka "Grudnjak" mogu vidjeti da su bili u krivu i da su poduzete mjere bile nužne, rekao je Brstilo. Podsjetio je da je na tom području još uvijek na snazi zabrana držanja peradi na otvorenom.

Sa zamahom ptičje gripe u Turskoj, svima je postalo potpuno jasno da je to ozbiljna bolest, a ne fikcija, i da je već u Europi, rekao je Brstilo.

Najavio je da će se u Hrvatskoj krajem veljače povećati mjere nadzora preleta divljih ptica i promatrati gdje slijeću.

Epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Borislav Aleraj Hini je izjavio da je u Hrvatskoj stanje vezano za ptičju gripu mirno i povoljno.

Rekao je da zasada u Hrvatskoj, ni u ostaloj Europi nema niti obične gripe, ali da se uskoro očekuje.

Dosadašnja iskustva u svijetu pokazala su da je nemoguće da se ptičja gripa prenijela perjem (jakne, jastuci, popluni). Isključivo se prenosi bliskim kontaktom s oboljelim pticama, rekao je Aleraj.

Dodao je da su hrvatski epedemiolozi u kontaktu s kolegama iz Svjetske zdravstvene organizacije i da promntno prate sva događanja vezana za ptičju gripu.

Hrvatska je spremna za moguću pojavu ptičje gripe, ima nacionalni plan obrane, a naš zdravstveni sustav pruža mogućnost maksimalnog zbrinjavanja oboljelih, rekao je Aleraj.

Glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Mladen Pavić izjavio je da je Hrvatska zadržala status izvoznika peradi jer je uspjela spriječiti širenje virusa s divljih ptica na domaću perad i time stekla status zemlje slobodne od influence kod domaće peradi.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković pozvan je 17. i 18. siječnja u Peking gdje se u organizaciji UN-a, Svjetske zdravstvene organizacije i zemlje domaćina organizira konferencija kojoj je jedina tema ptičja gripa. Ministar Čobanković pozvan je u Peking da prezentira načine i metode suzbijanja te bolesti.

Hrvatski model suzbijanja ptičje gripe Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je i drugim zemljama, rekao je Hini glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙