FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Airbus i Boeing očekuju rekordne rezultate u 2005.

PARIZ, 29. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Svi pokazatelji upućuju nazaključak da će žestoki konkurenti Airbus i Boeing završiti godinu srekordnim rezultatima zahvaljujući pojačanom zračnom prometu isolidnom financijskom zdravlju zrakoplovnih kompanija u Aziji i naBliskom Istoku.
PARIZ, 29. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Svi pokazatelji upućuju na zaključak da će žestoki konkurenti Airbus i Boeing završiti godinu s rekordnim rezultatima zahvaljujući pojačanom zračnom prometu i solidnom financijskom zdravlju zrakoplovnih kompanija u Aziji i na Bliskom Istoku.

Najnoviji statistički podaci upućuju na očekivanje da će ta dva proizvođača u 2005. zaprimiti ukupno 1.622 narudžbe tvrtki za isporuku civilnih zrakoplova, čime će potući rekordnih 1.600 narudžbi iz 1989. Kompanije će objaviti svoje konačne rezultate u siječnju.

Američki Boeing ostvario je u ovoj godini spektakularan oporavak i očekuje se da će ubilježiti ukupno 870 narudžbi tvrtki u odnosu na samo 272 u 2004.

Europski je pak konzorcij Airbus do kraja studenog ubilježio 687 narudžbi ali očekuje da će za svih 12 mjeseci dosegnuti brojku od 752 narudžbe u odnosu na 366 u 2004.

Obje grupe ubiru plodove oporavka zračnog prometa u svijetu u 2004. nakon tri strahovito loše godine koje su uslijedile nakon terorističkih napada na SAD od 11. rujna 2001. U prvih 10 mjeseci 2005. promet je porastao za 7,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuju podaci Međunarodnog udruženja za zračni prijevoz (IATA).

Ovogodišnji rast cijena nafte također je išao na ruku proizvođačima zrakoplova budući da su komercijalni zračni prijevoznici više ulagali u suvremenije zrakoplove koji učinkovitije koriste energente.

Pritom je veliki broj narudžbi stigao iz Kine i Indije ali i s Bliskog Istoka gdje su prijevoznici uspjeli privući međunarodni promet u regionalna zrakoplovna središta poput Dubaija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙